Сјеверна Кореја прогласила је данас Ким Џонг Уна, сина покојног лидера Ким Џонг Ила, „врховним вођом“ владајуће партије, војске и народа.

Ким Џонг Ун је стојао на балкону Велике народне библиотеке и читаонице, окружен највишим партијским и војним званичницима током церемоније националног помена његовом оцу.

Поред њега је била и млађа сестра Ким Џонг Ила, Ким Кјонг Хуи, за коју се очекује да буде главни старатељ свом нећаку.

Ким Џонг Ун који је у касним двадесетим годинама и о коме се мало зна, сматра се, нарочито у иностранству, недовољно искусним да предводи ту изоловану земљу са спорним нуклеарним програмом, напетошћу са сусједима, уз сталне економске проблеме и сиромаштво.

Подршка сјевернокорејског владајућег кадра, међутим, била је недвосмислена током данашњег националног помена Ким Џонгу Илу, којим је окончана дванаестодневна жалост.

Данашњем помену присуствовале су стотине хиљада људи који су испунили све тргове у центру Пјонгјанга.

Национална жалост званично је окончана троминутним ћутањем тачно у подне по локалном времену, а сиренама су се огласили возови, бродови и друга возила.

„Најплеменитије достигнуће великог друга Ким Џонг Ила било је да је у потпуности ријешио питање насљедника. Поштовани друг Ким Џон Ун је врховни вођа наше партије, војске и земље. Он је наслиједио идеологију, вођство, карактер, врлине, истрајност и храброст великог

друга Ким Џон Ила“, рекао је у говору предсједник Предсједништва Врховне народне скупштине, Ким Јонг Нам.

Живот у Пјонгјангу је стао, пошто је ожалошћени народ преплавио већину улица другог дана погребних церемонија.

Ким Џонг Ил који је био апсолутни владар земље од 24 милиона становника, умро је од срчаног удара 17. децембра, у 70. години, према севернокорејским државним медијима.

Он је власт наслиједио од свог оца и оснивача Сјеверне Кореје, Ким Ил Сунга, који је умро 1994, такође од срчаног удара. То је била прва насљедна предаја власти у комунистичким земљама.

Ким Џонг Ун дошао је у центар пажње пошто је његов отац прошле године изабрао њега од три сина да управља трећом генерацијом „династије“ Ким.

Процес његовог увођења у власт прилично је убрзан, наспрам иницијације Ким Џонг Ила прије 20 година, који је годинама припреман за националног вођу.

Ким Џонг Ун је прошле године постао генерал са четири звјездице и постао је предсједавајућег Централне војне комисије владајуће Радничке партије.

Од како је његов отац умро, медији су га окитили низом нових титула: „велики насљедник“, „врховни вођа“ и „оштроумни лидер“.

Не очекује се да Ким Џонг Ун постане национални вођа прије него што то формално потврде највиши званичници Радничке партије, парламента и владе.

Ким Џонг Ун ће постати и врховни командант војске од 1,2 милиона војника и генерални секретар партије.

У говору током помена, главни политички официр у Народној армији, генерал Ким Џонг Гак рекао је да ће се војска посветити заштити Ким Џонг Уна, назвавши га „врховним вођом револуционарних оружаних снага“.

Ostavi poruku