Више стотина жалби стигне годишње на рад припадника полиције, а грађанима смета, између осталог, што полицајци при вожњи не вежу појас и не укључују свјетла на својим возилима.

Према Закону о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, казна за некориштење сигурносног појаса износи 30 КМ, па се возачи питају колико често због овакве врсте прекршаја буду кажњени саобраћајци.

„У недјељу око 17.30 видјела сам полицијски аутомобил на западном транизиту у Бањалуци, док скреће на раскрсници, а да при томе не укључује жмигавце, нити има упаљене фарове. Да све буде још горе, већ је била почела да пада ноћ. Неприхватљиво је да се они тако понашају, а да возаче кажњавају и за најблаже прекршаје“, огорчена је једна Бањалучанка, која нас је замолила да јој не наводимо име.

Надлежни у полицијским агенцијама не крију да жалбе грађана за несавјесно понашање полицајаца нису ријетка појава, али и истичу да се често утврди да су оне неосноване. Већина полицајаца, тврде, савјесно обавља свој посао.

Дешавало се, каже Жељко Домазет, замјеник начелника ЦЈБ Бањалука, да грађани пријаве да се полицијско возило креће иако му не ради један фар, али слични случајеви су, према његовим ријечима, ријетка појава.

„Када је у питању ЦЈБ Бањалука, ми се трудимо да се у најбољем свјетлу прикажемо грађанима. Но, увјеравам вас да, када се докаже да су полицајци направили прекршаје, они буду санкционисани“, подвлачи Домазет.

МУП Зеничко-добојског кантона годишње заприми више од 100 жалби на рад полицајаца, а према ријечима Алдине Ахмић, портпарола тог МУП-а, добар дио тих преставки није основан.

„Грађани нам јаве да располажу информацијом да се полицајац, на примјер, бави недозвољеном трговином или препродајом неких ствари. Има жалби на то да полицајци не везују појас, да не возе с упаљеним фаровима и слично. Ми приступимо свакој представци и провјеримо наводе. Полицијски службеник увијек је под лупом и велики број полицајаца до сада је кажњен“, увјерава Ахмићева.

Ирфан Нефић, портпарол МУП-а Сарајевског кантона, тврди да се грађани не жале често на рад њихових полицајаца, те додаје да су припадници полиције дужни да својим примјером указују на поштивање закона.

Како сазнајемо, Биро за жалбе и представке грађана МУП-а РС запримио је у прошлој години од грађана 467 дописа, а у највећем броју односили су се на непрофесионално поступање и понашање полицајаца, неовлаштену употребу силе и слично. У ФУП-у је потврђено да је због повреде дужности прошле године кажњено више од 60 полицајаца у ФБиХ.

Ostavi poruku