Više stotina žalbi stigne godišnje na rad pripadnika policije, a građanima smeta, između ostalog, što policajci pri vožnji ne vežu pojas i ne uključuju svjetla na svojim vozilima.

Prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, kazna za nekorištenje sigurnosnog pojasa iznosi 30 KM, pa se vozači pitaju koliko često zbog ovakve vrste prekršaja budu kažnjeni saobraćajci.

„U nedjelju oko 17.30 vidjela sam policijski automobil na zapadnom tranizitu u Banjaluci, dok skreće na raskrsnici, a da pri tome ne uključuje žmigavce, niti ima upaljene farove. Da sve bude još gore, već je bila počela da pada noć. Neprihvatljivo je da se oni tako ponašaju, a da vozače kažnjavaju i za najblaže prekršaje“, ogorčena je jedna Banjalučanka, koja nas je zamolila da joj ne navodimo ime.

Nadležni u policijskim agencijama ne kriju da žalbe građana za nesavjesno ponašanje policajaca nisu rijetka pojava, ali i ističu da se često utvrdi da su one neosnovane. Većina policajaca, tvrde, savjesno obavlja svoj posao.

Dešavalo se, kaže Željko Domazet, zamjenik načelnika CJB Banjaluka, da građani prijave da se policijsko vozilo kreće iako mu ne radi jedan far, ali slični slučajevi su, prema njegovim riječima, rijetka pojava.

„Kada je u pitanju CJB Banjaluka, mi se trudimo da se u najboljem svjetlu prikažemo građanima. No, uvjeravam vas da, kada se dokaže da su policajci napravili prekršaje, oni budu sankcionisani“, podvlači Domazet.

MUP Zeničko-dobojskog kantona godišnje zaprimi više od 100 žalbi na rad policajaca, a prema riječima Aldine Ahmić, portparola tog MUP-a, dobar dio tih prestavki nije osnovan.

„Građani nam jave da raspolažu informacijom da se policajac, na primjer, bavi nedozvoljenom trgovinom ili preprodajom nekih stvari. Ima žalbi na to da policajci ne vezuju pojas, da ne voze s upaljenim farovima i slično. Mi pristupimo svakoj predstavci i provjerimo navode. Policijski službenik uvijek je pod lupom i veliki broj policajaca do sada je kažnjen“, uvjerava Ahmićeva.

Irfan Nefić, portparol MUP-a Sarajevskog kantona, tvrdi da se građani ne žale često na rad njihovih policajaca, te dodaje da su pripadnici policije dužni da svojim primjerom ukazuju na poštivanje zakona.

Kako saznajemo, Biro za žalbe i predstavke građana MUP-a RS zaprimio je u prošloj godini od građana 467 dopisa, a u najvećem broju odnosili su se na neprofesionalno postupanje i ponašanje policajaca, neovlaštenu upotrebu sile i slično. U FUP-u je potvrđeno da je zbog povrede dužnosti prošle godine kažnjeno više od 60 policajaca u FBiH.

Ostavi poruku