Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да је на данашњем састанку лидера шест политичких странака преовладала атмосфера компромиса и да нико није добио све што је тражио.

Додик је на конференцији за новинаре послије састанка у Сарајеву рекао да је Републике Српска добила директорске позиције у Агенцији за истраге и заштиту /СИПА/ БиХ и Регулаторној агенцији за комуникације /РАК/ као компензацију за Министарство иностраних послова БиХ.

Он је истакао да од три министарска мјеста два припадају СНСД-у, а једно СДС-у, те да ће ове странке дијелити и директорске позиције у Сипи и РАК-у.

„Кључни договори о законима из европског пакета који ће омогућити апликацију за кандидатски статус у ЕУ су постигнути, што је најважније“, истакао је Додик.

Он је изразио задовољство чињеницом да је договор постигнут без интервенције међународне заједнице и да је плод компромиса домаћих актера.

Лидер СДС-а Младен Босић рекао је да је постигнут базични договор у Федерацији БиХ, те да Република Српска није ништа изгубила уступцима.

„Ово је фер договор за Републику Српску“, рекао је Босић.

Лидер СДП-а БиХ Златко Лагумџија оцијенио је да је постигнута одговарајућа сарадња са ХДЗ-ом.

Он је истакао да ће једно замјеничко министарско мјесто из реда хрватског народа предложити СДП што ће показати да ово није само странка бошњачког народа.

Лагумџија очекује да мандатар који ће предложити ХДЗ бити познат сутра око подне.

Лидер ХДЗ-а 1990 Божо Љубић најавио је да ће повући потпис са данашњег споразума о Савјету министара БиХ уколико се у билатералним разговорима током наредних дана не буду усагласиле одређене нејасноће, те да ће та странка отићи у опозицију.

„Без обзира на ту чињеницу БиХ је добила нови Савјет министара и отворен јој је европски пут“, рекао је Љубић.

Лидер СДА Сулејман Тихић рекао је на конференцији за новинаре да ће у бошњачкој квоти једно министарско мјесто припасти припадницима из реда осталих, а једно Бошњаку из Републике Српске.

Код закона о попису брисаће се спорни члан 48, истакао је Тихић, а код закона о систему државне помоћи истакнуто је да закон који је усвојио Савјет министара добра основа, те је договорено да Савјет за државну помоћ чине три представника Савјета министара, по два представника ентитета и један представник Брчко дистрикта.

Када је ријеч о буџету, договорено је да се у наредна два дана договори буџет на нивоу извршења за 2011. годину, како би се могла донијети одлука о привременом финансирању за први квартал 2012. године.

Лидер ХДЗ-а Драган Човић рекао је да је данас створен амбијент, те да би сутра ХДЗ могао кандидовати Предсједништву свог кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ.

Извор: СРНА

Ostavi poruku