Bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić ističe da je Republika Srpska za 20 godina postojanja postala ozbiljan politički faktor u regionu te da cilj srpskog naroda u BiH nije bio stvaranje „velike Srbije“, nego goli opstanak.

Plavšićeva  je u intervjuu Srni,  povodom 20 godina postojanja Republike Srpske, ocijenila da su „priče o velikoj Srbiji besmislene i sulude“ i da ona to nikada od srpskog rukovodstva nije čula.

Ona je ocijenila da je Srpska u proteklim godinama  uspjela da obnovi duhovnost i identitet srpskog naroda, koji je bio katastrofalno razoren u prethodnom komunističkom režimu koji je trajao 45 godina, te da je srpski narod prošao golgotu, a iz ovog posljednjeg rata  izašao „pročišćen, duhovniji, bez ogorčenosti i  mržnje“.

„To je bilo moguće zbog ciljeva koje je imao, a to je da opstane, a ne da stvori `veliku Srbiju`. Zato smo na neki način i uspjeli, jer naš spontani cilj je bio opstanak, dok je na drugoj strani bio cilj da se Srbi unište, da se desi 1941. Ali nisu uspjeli. Njihovi ciljevi su bili kompletna BiH za najbrojniji muslimanski narod“, navela je Plavšićeva.

Ona je ocijenila da je ubistvo srpskog svata na Baščaršiji, u Sarajevu, uoči početka rata u BiH, Srbima najavljivao povratak u 1941. godinu, zbog čega se kod svakog Srbina i u čitavoj naciji javio spontani nagon za opstankom.

Plavšićeva smatra da stalne opstrukcije i optužbe iz Federacije BiH i Sarajeva ne mogu da ugroze postojanje Republike Srpske, nego mogu samo njih da kompromituju.

„Već 20 godina cijela BiH živi po propisima Dejtonskog sporazuma. Nije to onaj Dejtonski sporazum koji sam imala u svojim rukama kao predsjednik Republike. Taj sporazum je promijenjen i to je uradio visoki predstavnik,  najviše Pedi Ešdaun, ali ni on to ne bi mogao da se nije našla jedna garnitura rukovodstva Srpske koja je to dozvolila“, navela je ona.

Plavšićeva  je rekla da ima utisak da razne optužbe iz Federacije i Sarajeva protiv Republike Srpske nisu smišljenje, nego se radi o revoltu, jer nisu postigli nerealan cilj koji im je obećavao da će BiH postati muslimanska, odnosno, kako je Alija Izetbegović rekao u svojoj Islamskoj deklaraciji: „Kad nas bude 51 odsto ovo će biti islamska republika“.

Bivša predsjednica Srpske smatra da je nerealno očekivati da će se išta mijenjati po pitanju Dejtonskog sporazuma, ali da bi se u Srpskoj moralo voditi računa o standardu naroda i pravičnosti, jer pravda mora da bude prisutna u svakom segmentu života. Ona je ponovila da treba osmisliti dobar plan štednje ne samo za Srpsku,  nego i cijelu BiH.

Ocjenjujući odnos Srbije prema Republici Srpskoj, Plavšićeva je rekla da on nije onakav kakav bi ona željela da bude, ali da se ne radi o željama, nego o mogućnostima, jer je Srbija „suviše pritisnuta“ i ne zna se više odakle ti uticaji dolaze i koliko međunarodni predstavnici mijenjaju svoja mišljenja.

Plavšićeva se zalaže  za racionalan pristup u odnosima Republike Srpske i Srbije, navodeći da „braća ne trebaju svaki dan  dokazivati da su braća“.

Izvor: SR NA

Ostavi poruku