Skupštine opština Zubinog Potoka, Zvečana i Kosovske Mitrovice trebalo bi danas da zauzmu stav o inicijativi da na Sretenje bude održan referendum na kome bi građani trebalo da se izjasne o pitanju: „da li prihvatate kosovske institucije?“.

Sjednica Skupštine opštine Leposavić još nije zakazana pošto njen predsjednik Branko Ninić, član Demokratske stranke, smatra da je izjašnjavanje Srba o ovom pitanju na referendumu – nepotrebno.

Ova inicijativa predsjednika skupština opština sa sjevera Kosova pokrenuta je kao odgovor na pritiske iz Prištine i sve učestalije najave iz Beograda o gašenju srpskih institucija, rekao je Srni predsjednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

On je naveo da ova inicijativa, odnosno održavanje referenduma, predstavlja odgovor građana Beogradu i prihvatanju brojnih sporazuma u pregovorima sa Prištinom.

Predsjednik opštine Leposavić Branko Ninić rekao je da je organizovanje referenduma nepotrebno i izjavio da institucije na sjeveru pokrajine i tamošnji Srbi moraju pomoći državi u sprovođenju politike, zaštite državnih i nacionalnih interesa.

Ovakvom odlukom predsjednik opštine Leposavić prvi put od postavljanja barikada 25. jula „razbio“ je jedinstvo Srba na sjeveru Kosova, što ostali predsjednici opština tumače kao direktnu posljedicu pritisaka ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića, predsjednika pokrajinskog odbora Demokratske stranke za Kosovo i Metohiju.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku