Приликом формирања Савјета министара БиХ најважније питање није расподјела министарских фотеља како се то покушава представити, већ да се омогући да аутентични политички представници конститутивних народа у пуном капацитету могу да доносе одлуке о свим виталним питањима, а не да то чини неко други у име њих.

Рекао је то јуче предсједник СНСД-а Милорад Додик послије састанка руководстава СНСД-а и СДС-а у Бањалуци уочи наставка преговора о формирању Савјета министара који ће данас бити одржани у Сарајеву.

Додик је рекао да је став СНСД-а и СДС-а усаглашен и да је он дио платформе о заједничком дјеловању ове двије странке на нивоу БиХ.

– Идемо на састанак у Сарајево, а базично питање за нас је питање нормализације односа у ФБиХ, јер је однос између политичких партнера у том ентитету до сада био проблематичан – рекао је Додик.

Он је додао да ће странке из Српске бранити позиције које РС припадају на основу Устава БиХ.

– То значи да ФБиХ припада шест, а РС четири министарска мјеста и то треба да буде испоштовано – нагласио је Додик.

Лидер СНСД-а је оцијенио да застој у формирању Савјета министара БиХ није направио неку посебну штету имајући у виду компетенцију те институције да утиче на односе унутар БиХ.

– Ти односи се морају примарно договарати на нивоу ентитета, а то значи да Савјет министара може да дјелује само онда ако има договора између ентитета и три конститутивна народа – рекао је Додик.

Предсједник СДС-а Младен Босић рекао је да је на састанку са челницима СНСД-а разговарано о томе да ли је дошло до промјене ставова политичких фактора у БиХ која би омогућила формирање Савјета министара.

– Нажалост, нисам добио ниједан сигнал на основу којег би могао рећи да сам оптимиста. Не знам да ли су партнери у ФБиХ направили договор на основу којег дају оптимистичне изјаве – казао је Босић и додао да је састанак унапријед осуђен на пропаст ако се странке у ФБиХ нису договориле и да ће БиХ у том случају бити гурнута у још дубљу кризу.

Босић је истакао да на састанку није било ријечи о кадровским рјешењима за Савјет министара.

– СНСД и СДС прво траже оно што припада РС, а касније ће се разговарати ко су људи који би били најпродуктивнији на тим мјестима – рекао је Босић.

Иако ће акценат током преговора бити на формирању Савјета министара, дневним редом састанка који је сазвао предсједник СДA Сулејман Тихић предвиђено је да се разговара и о расподјели руководећих позиција у агенцијама на нивоу БиХ, законима о попису становништва и систему државне помоћи, војној имовини и буџету институција БиХ за 2012. годину.

Додик је изјавио да је лоша и непотребна свака врста условљавања у вези са буџетом заједничких институција и формирањем Савјета министара.

– Поруке условљавања су поруке неуспјеха, јер они који опструишу формирање Савјета министара томе придруже и причу у вези са буџетом да би изазвали међународну интервенцију и то да високи представник наметне буџет. Уколико високи представник то буде учинио, ми ћемо ући у процес парламентарног оспоравања Управе за индиректно опорезивање, повлачећи своју сагласност на њено формирање. Прогласићемо да је њено дјеловање на простору Српске ван закона, донијећемо нови закон и формирати своју службу. Високи представник нема право да се петља у усвајање буџета, а поготово не ако то жели да учини условљавањем – рекао је Додик.

Он је поновио да је приликом доношења буџета институција БиХ за 2012. годину потребно смањити захватање новца од индиректних пореза.

– Можемо прихватити да се ниво захватања задржи на нивоу прошле године, али упорно се тражи више, што је недопустиво – казао је Додик.

Босић је рекао да о питању буџета СДС није спреман ни на какве уцјене.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић увјерен је да на данашњем састанку могу бити ријешена питања три закона који су постављени као услови за напредак ка ЕУ, буџета и Савјета министара. Лидер ХДЗ-а 1990. Божо Љубић рекао је да су у билатералним контактима назначена могућа рјешења која у себи садрже и компромис.

О састанку се није јасно изјаснио предсједник СДП-а Златко Лагумџија, а потпредсједник те странке Дамир Хаџић раније је најавио да ће СДП, ако на овом састанку не буде постигнут договор о Савјету министара, наставити дјеловати као опозиција.

Члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је да су ставови странака приближени и да постоје шансе да данас буде постигнут договор о Савјету министара.

СДП тактизира

Коментаришући најаву из СДП-а да би у случају још једног фијаска у разговорима страначких лидера могли отићи у опозицију, Додик је рекао да СДП не може да реализује своју политику на начин како су то замислили и да тактизира.

– Прича о опозицији им је излаз и зато и постоји и ова блокада у формирању Савјета министара – казао је Додик.

Ostavi poruku