Lideri šest političkih stranaka postigli su u srijedu dogovor o formiranju Vijeća ministara BiH, a ime mandatara za sastav izvršne vlasti sutra do podne treba biti dostavljeno Predsjedništvu BiH iz HDZ-a BiH.

Lideri SDA, SDP, SNSD, SDS, HDZ BiH i HDZ 1990 potvrdili su nakon sastanka da tek treba biti dogovoreno kojoj stranci koje mjesto pripada. Prema postignutom dogovoru o nacionalnom sastavu Vijeća ministara Hrvatima pripada mjesto predsjedavjućeg Vijeća ministara, zatim ministar pravde, te ljudskih prava i izbjeglica.

Mjesto predsjedavjućeg riješiće dogovori dva HDZ-a jer je Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990, rekao je da je uslovno stavio potpis na ovaj sporazum, te će u narednim danima imati bilateralne razgovore između stranaka u FBiH.

«Ako u narednim danima ne dođe do dogovora vjerojatno ću povući svoj potpis, ali to neće ništa mijenjati. BiH će imati stabilnu većinu», dodao je Ljubić, ne želeći reći u čemu je i s kim problem.

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, rekao je da je kroz bilateralne razgovore moguće promijeniti određene «kreacije» u sklopu sporazuma što pokazuje postignutu saglasnost među liderima i postignutog povjerenja. Dodao je da on neće biti mandatar, kao što je tražio Zlatko Lagumdžija, lider SDP.

Prema sporazumu, iz reda Bošnjaka biće ministri vanjskih poslova, sigurnosti, transporta i komunikacije, te odbrane. Rečeno je da će jedna ministarska pozicija iz bošnjačke kvote ići ministru iz reda ostalih, a jedna mora pripasti predstavniku iz RS.

Stranke iz Republike Srpske imenovaće ministre vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, zatim finansija i trezora, te civilnih poslova, s tim da će dva mjesta pripasti SNSD, a jedno SDS.

Iz reda srpskog naroda biće zamjenici ministara vanjskih poslova, pravde, ljudskih prava i izbjeglica, te ministra odbrane, dok Hrvatima pripadaju mjesta zamjenika ministara sigurnosti, prometa i komunkacija i, takođ,e odbrane. Bošnjaci će biti na mjestima zamjenika ministara vanjske trgovine, te finansija i trezora, kao i civilnih poslova.

Sulejman Tihić, predsjednik SDA koji je bio domaćin sastanka «šestorke», rekao je da je dogovoreno da kandidat za direktora SIPA i RAK-a bude iz reda srpskog naroda, a direktor IDDEEA iz bošnjačkog naroda. Direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) biće Hrvat, a dva odgovorna mjesta će tu pripasti srpskim kadrovima.

«Popune ovih pozicija se vrše nakon isteka mandata», dodao je Tihić.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD, istakao je da je preovladavala atmosfera kompromisa i shvatanja da su odluke koje se tiču BiH pitanje domaćih odnosa.

«Nismo dobili ono što smo mislili da treba, ali niko nije dobio sve što je tražio. Kompenzacija za četiri ministarska mjesta su dva direktorska mjesta, u SIPA i RAK, plus što jednu od dvije najvažnija mjesta u UIO daju predstavici Srba», rekao je Dodik, te je dodao da jedno direktorsko mjesto ide SNSD i jedno SDS.

On je napomenuo da je ipak važnije od Vijeća ministara dogovor o zakonima o popisu stanovništva, sistemu državne pomoći i budžetu.

«Novi Savjet ministara tek treba da se dogovori o pitanju državne imovine i drugim važnim pitanjima», dodao je Dodik.

Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP, kazao je da su on i još neki lideri razgovarali sa članovima Predstejništva BiH kojima su uputili sporazum, te da očekuje da će mandatar za sastav Vijeća ministara sutra dobiti podršku Predsjedništva BiH.

Lagumdžija je kazao da ima dogovor sa Čovićem o predstavljanju Hravta, te da će i SDP dobiti jednog zamjenika ministra iz reda hrvatskog naroda i da će direktora UIO iz reda hrvatskog naroda usaglašavati SDP i HDZ, te da on mora biti prije svega stručan.

«To neće biti osoba koja će predstavljati jedan narod il ijednu političku partiju. To je dobar dio dogovora. Tihić je imao neke druge ideje», dodao je Lagumdžija.

Mladen Bosić, predsjednik SDS, kazao je da je bio prijatno iznenađen jer je na početku sastanka dobio informaciju da je među strankama u FBiH postignut bazični dogovor koji je bio kočnica. Napomenuo je da ono što su SDS i SNSD dali kao koncesiju, odnosno jedno ministarstko mjesto, neće biti na štetu RS jer su dobili nadoknadu.

HRONOLOGIJA:

Prvi sastanak – 5. septembar u Mostaru, domaćin Dragan Čović

Drugi sastanak – 15. septembar u Sarajevu, domaćin Zlatko Lagumdžija

Treći sastanak – 26. septembar u Brčkom, domaćin Mladen Bosić

Četvrti sastanak – 17. novembar u Sarajevu, domaćin Božo Ljubić u Parlamentarnoj skupštini BiH

Peti sastanak – 28. decembar u Sarajevu, domaćin Sulejman Tihić u Parlamentarnoj skupštini BiH

RASPODJELA:

Hrvati:

– Dva ministra i predsjedavajući Vijeća ministara

– Tri zamjenika ministara

– Direktor UIO

Bošnjaci:

– Četiri ministra

– Tri zamjenika ministara

– Direktor IDDEEA

Srbi:

– Tri ministra

– Četiri zamjenika ministara

– Direktori SIPA i RAK

Korak ka EU

Ovogodišnji budžet institucija BiH biće usvojen do kraja ove godine na nivou ovogodišnjeg ostvarenja. Dogovoreno je da će potom biti donesena odluka o privremenom finansiranju za prvi kvartal 2012. godine do konačnog dogovora novog Vijeća ministara o budžetu.

Postignut je dogovor o zakonima o popisu stanovništva i sistemu državne pomoći, te sprovođenju presude u slučaju „Sejdić i Finci“, što je u toku u Parlamentarnoj skupštini BiH. Rečeno je da nakon toga BiH može aplicirati za kandidatski status za punopravno članstvo u EU.

„Zakon o popisu stanovništva podrazumijeva da ostaje tekst usvojen u Zastupničkom domu, a briše se član 48. Zavod za statistiku iskazivaće podatke o svim razinama vlasti. Osnova za dogovor o zakonu o sistemu državne pomoći je da se Vijeće za državnu pomoć finansira u skladu sa zakonima BiH i ima osam članova“, saopštio je Sulejman Tihić, lider SDA.

Sorensen i Incko pozdravljaju dogovor

Peter Sorensen, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, pozdravlja dogovor lidera o brojnim trenutnim pitanjima, uključujući formiranje Vijeća ministara BiH.

„Delegacija EU u BiH je ohrabrena činjenicom da je postignut kompromis nakon političke blokade koja je trajala mjesecima“, naglasio je Sorensen i dodao da je veoma važno što su domaći politički lideri uspjeli da pronađu rješenje u vezi sa Zakonom o državnoj pomoći i Zakonom o popisu stanovništva, koji su dio evropskog seta zakona i koji su od iznimne važnosti za buduće korake BiH u sklopu procesa EU integracija.

„Ohrabrujemo bh. vlasti da nastave rješavati probleme državnog budžeta za 2012. i globalnog fiskalnog okvira kako bi se u potpunosti osiguralo funkcioniranje državnih institucija i ispunjavanje međunarodnih obaveza BiH“, zaključio je Sorensen.

Dogovor lidera danas je pozdravio i Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH.

Procedura

Predsjedništvo BiH pokrenuće proceduru imenovanja kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH čim od HDZ-a zvanično dobije njegovo ime.

„Predsjedništvo je uradilo pripremne radnje za imenovanje, čeka se zvanično ime – ko je to, nakon čega će uraditi svoj dio posla. Zna se kakva je procedura imenovanja, ide se na provjere kandidata u CIK i SIPA“, rekao je Damir Bećirović, savjetnik za medije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Bećirović nije mogao potvrditi navode lidera SDP BiH Zlatka Lagumdžije, koji je, pozivajući se na Komšića, rekao da bi ime kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara trebalo da bude dostavljeno Predsjedništvu BiH danas oko podneva.

Ostavi poruku