Лидери шест политичких странака постигли су у сриједу договор о формирању Вијећа министара БиХ, а име мандатара за састав извршне власти сутра до подне треба бити достављено Предсједништву БиХ из ХДЗ-а БиХ.

Лидери СДА, СДП, СНСД, СДС, ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 потврдили су након састанка да тек треба бити договорено којој странци које мјесто припада. Према постигнутом договору о националном саставу Вијећа министара Хрватима припада мјесто предсједавјућег Вијећа министара, затим министар правде, те људских права и избјеглица.

Мјесто предсједавјућег ријешиће договори два ХДЗ-а јер је Божо Љубић, предсједник ХДЗ 1990, рекао је да је условно ставио потпис на овај споразум, те ће у наредним данима имати билатералне разговоре између странака у ФБиХ.

«Ако у наредним данима не дође до договора вјеројатно ћу повући свој потпис, али то неће ништа мијењати. БиХ ће имати стабилну већину», додао је Љубић, не желећи рећи у чему је и с ким проблем.

Драган Човић, предсједник ХДЗ БиХ, рекао је да је кроз билатералне разговоре могуће промијенити одређене «креације» у склопу споразума што показује постигнуту сагласност међу лидерима и постигнутог повјерења. Додао је да он неће бити мандатар, као што је тражио Златко Лагумџија, лидер СДП.

Према споразуму, из реда Бошњака биће министри вањских послова, сигурности, транспорта и комуникације, те одбране. Речено је да ће једна министарска позиција из бошњачке квоте ићи министру из реда осталих, а једна мора припасти представнику из РС.

Странке из Републике Српске именоваће министре вањске трговине и економских односа, затим финансија и трезора, те цивилних послова, с тим да ће два мјеста припасти СНСД, а једно СДС.

Из реда српског народа биће замјеници министара вањских послова, правде, људских права и избјеглица, те министра одбране, док Хрватима припадају мјеста замјеника министара сигурности, промета и комункација и, такођ,е одбране. Бошњаци ће бити на мјестима замјеника министара вањске трговине, те финансија и трезора, као и цивилних послова.

Сулејман Тихић, предсједник СДА који је био домаћин састанка «шесторке», рекао је да је договорено да кандидат за директора СИПА и РАК-а буде из реда српског народа, а директор ИДДЕЕА из бошњачког народа. Директор Управе за индиректно опорезивање (УИО) биће Хрват, а два одговорна мјеста ће ту припасти српским кадровима.

«Попуне ових позиција се врше након истека мандата», додао је Тихић.

Милорад Додик, предсједник СНСД, истакао је да је преовладавала атмосфера компромиса и схватања да су одлуке које се тичу БиХ питање домаћих односа.

«Нисмо добили оно што смо мислили да треба, али нико није добио све што је тражио. Компензација за четири министарска мјеста су два директорска мјеста, у СИПА и РАК, плус што једну од двије најважнија мјеста у УИО дају представици Срба», рекао је Додик, те је додао да једно директорско мјесто иде СНСД и једно СДС.

Он је напоменуо да је ипак важније од Вијећа министара договор о законима о попису становништва, систему државне помоћи и буџету.

«Нови Савјет министара тек треба да се договори о питању државне имовине и другим важним питањима», додао је Додик.

Златко Лагумџија, предсједник СДП, казао је да су он и још неки лидери разговарали са члановима Предстејништва БиХ којима су упутили споразум, те да очекује да ће мандатар за састав Вијећа министара сутра добити подршку Предсједништва БиХ.

Лагумџија је казао да има договор са Човићем о представљању Хравта, те да ће и СДП добити једног замјеника министра из реда хрватског народа и да ће директора УИО из реда хрватског народа усаглашавати СДП и ХДЗ, те да он мора бити прије свега стручан.

«То неће бити особа која ће представљати један народ ил иједну политичку партију. То је добар дио договора. Тихић је имао неке друге идеје», додао је Лагумџија.

Младен Босић, предсједник СДС, казао је да је био пријатно изненађен јер је на почетку састанка добио информацију да је међу странкама у ФБиХ постигнут базични договор који је био кочница. Напоменуо је да оно што су СДС и СНСД дали као концесију, односно једно министарстко мјесто, неће бити на штету РС јер су добили надокнаду.

ХРОНОЛОГИЈА:

Први састанак – 5. септембар у Мостару, домаћин Драган Човић

Други састанак – 15. септембар у Сарајеву, домаћин Златко Лагумџија

Трећи састанак – 26. септембар у Брчком, домаћин Младен Босић

Четврти састанак – 17. новембар у Сарајеву, домаћин Божо Љубић у Парламентарној скупштини БиХ

Пети састанак – 28. децембар у Сарајеву, домаћин Сулејман Тихић у Парламентарној скупштини БиХ

РАСПОДЈЕЛА:

Хрвати:

– Два министра и предсједавајући Вијећа министара

– Три замјеника министара

– Директор УИО

Бошњаци:

– Четири министра

– Три замјеника министара

– Директор ИДДЕЕА

Срби:

– Три министра

– Четири замјеника министара

– Директори СИПА и РАК

Корак ка ЕУ

Овогодишњи буџет институција БиХ биће усвојен до краја ове године на нивоу овогодишњег остварења. Договорено је да ће потом бити донесена одлука о привременом финансирању за први квартал 2012. године до коначног договора новог Вијећа министара о буџету.

Постигнут је договор о законима о попису становништва и систему државне помоћи, те спровођењу пресуде у случају „Сејдић и Финци“, што је у току у Парламентарној скупштини БиХ. Речено је да након тога БиХ може аплицирати за кандидатски статус за пуноправно чланство у ЕУ.

„Закон о попису становништва подразумијева да остаје текст усвојен у Заступничком дому, а брише се члан 48. Завод за статистику исказиваће податке о свим разинама власти. Основа за договор о закону о систему државне помоћи је да се Вијеће за државну помоћ финансира у складу са законима БиХ и има осам чланова“, саопштио је Сулејман Тихић, лидер СДА.

Соренсен и Инцко поздрављају договор

Петер Соренсен, шеф Делегације Европске уније и специјални представник Европске уније у БиХ, поздравља договор лидера о бројним тренутним питањима, укључујући формирање Вијећа министара БиХ.

„Делегација ЕУ у БиХ је охрабрена чињеницом да је постигнут компромис након политичке блокаде која је трајала мјесецима“, нагласио је Соренсен и додао да је веома важно што су домаћи политички лидери успјели да пронађу рјешење у вези са Законом о државној помоћи и Законом о попису становништва, који су дио европског сета закона и који су од изнимне важности за будуће кораке БиХ у склопу процеса ЕУ интеграција.

„Охрабрујемо бх. власти да наставе рјешавати проблеме државног буџета за 2012. и глобалног фискалног оквира како би се у потпуности осигурало функционирање државних институција и испуњавање међународних обавеза БиХ“, закључио је Соренсен.

Договор лидера данас је поздравио и Валентин Инцко, високи представник у БиХ.

Процедура

Предсједништво БиХ покренуће процедуру именовања кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ чим од ХДЗ-а званично добије његово име.

„Предсједништво је урадило припремне радње за именовање, чека се званично име – ко је то, након чега ће урадити свој дио посла. Зна се каква је процедура именовања, иде се на провјере кандидата у ЦИК и СИПА“, рекао је Дамир Бећировић, савјетник за медије предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића.

Бећировић није могао потврдити наводе лидера СДП БиХ Златка Лагумџије, који је, позивајући се на Комшића, рекао да би име кандидата за предсједавајућег Савјета министара требало да буде достављено Предсједништву БиХ данас око поднева.

Ostavi poruku