Посредник ЕУ у дијалогу Београда и Приштине, Роберт Купер, изјавио је да Брисел нема намјеру да доводи у питање Резолуцију 1244 Савјета безбједности УН, као ни Устав Србије, да нико неће приморавати Србију да признаје Косово, и изразио увјерење да су два преговарачка тима, уочи састанка који очекује у јануару, близу договора.

„Ми смо, заправо, веома близу договора. Постоји још само неколико преосталих отворених питања, иако она могу да буду тешка“, рекао је Купер на питање о могућем договору о представљању Косова на регионалним форумима, што је услов да Србија у марту добије статус кандидата за чланство у ЕУ.

Он је у интервјуу данашњим“Вечерњим новостима“ указао на „двије основне чињенице“. Прво, како је нагласио, суштински циљ Европске уније је регионална сарадња заснована на идеји да људима треба дати приоритет над политиком.

„Друга чињеница је да је, по српском Уставу, Косово дио Србије. Треба, дакле, да пронађемо рјешење које то поштује, што ће дозволити Србији да одржи своју уставну позицију, истовремено омогућавајући практичну сарадњу“, рекао је Купер, оцијенивши да је то могуће урадити.

Он је подсјетио да Савезна Република Њемачка „никада није одустала од претензија на Источну Њемачку“, коју никада није признала, што, додао је, није спријечило далекосежну сарадњу.

Указао је и на случај Републике Ирске и Сјеверне Ирске који није онемогућио чланство у ЕУ ни Велике Британије, ни Ирске, него је „појачао њихову сарадњу на свим пољима“.

„Резолуција 1244 постоји и нико то не може порећи, само се на различите начине тумачи. У пракси, оно што је битно, јесте Устав Србије, који је недвосмислен. Нико неће ништа наметати Србији. Нико неће приморавати Србију да признаје Косово или да мијења свој Устав. Али, ја и даље вјерујем да је регионална сарадња, укључујући и учешће Косова, практичан предлог и политичка неопходност. То ће бити добро за стабилност и обезбиједиће још један ниво заштите за Србе на Косову“, рекао је Купер.

Он је рекао да није задовољан досадашњим током дијалога Београда и Приштине.

„Сигуран сам да постоје многе ствари које смо могли да урадимо боље. Могу да се сјетим десетак ствари које бих урадио другачије, када бисмо изнова почели. Али, научили смо много и прешли смо дуг пут. Још има много тога да се уради. Атмосфера доста варира…“, рекао је посредник ЕУ у дијалогу, напомињући да је склапати договоре веома тешко и да се то дешава само „када обје стране иду преко њихових црвених линија“.

На питање да ли треба у дијалог укључити и представнике Срба са сјевера Косова, он је рекао да њих треба чути.

„Кад кажем ‘чујемо’, мислим како на Брисел, тако и на Приштину и Београд. С друге стране, тешко је слушати када су људи на барикадама, узвикују слогане и бацају камење.

Насиље ништа не рјешава. У ствари, само одлаже рјешење“, поручио је Купер, напоменувши да ЕУ још једном указује на потребу да све барикаде буду безусловно уклоњене.

Ostavi poruku