Командант иранске морнарице Хабиболах Сајари рекао је данас да би, уколико би то Исламска Република сматрала неопходним, затварање пролаза кроз Ормуски залив за нафтне танкере, било „лакше од испијања чаше воде“.

„Затварање Ормуског залива за иранске оружане снаге заиста је лако. Или, како би Иранци то рекли, било би лакше од испијања чаше воде. Међутим, тренутно нема потребе да то чинимо, јер контролишемо Оманско море и можемо да контролишемо транзит“, рекао је Сајари иранским медијима.

Тензије између Ирана и Запада су у порасту након што су шефови дипломатија ЕУ прије три седмице донијели одлуку да Исламској Републици појачају санкције и тиме изврше додатни притисак на ту државу да обустави рад на спорним активностима у нуклеарном програму.

Први потпредсједник Ирана Мохамед Реза Рахими упозорио је јуче да ће транспорт сирове нафте кроз Ормуски залив бити прекинут уколико иранска нафтна индустрија буде изложена међународним санкцијама.

Америчка администрација за енергетске информације наводи да је трећина укупне количине нафте, која се транспортује морским путем, прошла кроз овај залив током 2009. године и да амерички ратни бродови патролирају тим подручјем да би осигурали транспорт.

Тензије поводом иранског нуклеарног програма повећане су од када је Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) извијестила 8. новембра да је Техеран покушао да направи атомску бомбу и да то можда још чини.

Иран одлучно демантује ове оптужбе и тврди да развија нуклеарни програм да би производио електричну енергију.

Исламска Република упозорила је да ће одговорити на било какав напад ударом на Израел и америчке интересе у региону Персијског залива, а аналитичари кажу да би један вид освете могло да буде затварање Хормуског мореуза.

Највећи дио сирове нафте стиже из Саудијске Арабије, Ирана, Уједињених Арапских Емирата, Кувајта и Ирака. Заједно са нафтом, кроз овај мореуз ширине 6,4 километара пролази и течни природни гас из Катара. Мореуз се налази између Омана и Ирана.

Ostavi poruku