Оставинска расправа о имовини Јосипа Броза Тита отворила је питање његове заоставштине. Једини пријављени случај крађе Титове заоставштине у последњих 30 година збио се пре седам година, а до данас је остала мистерија шта је све нестало.

Питање заоставштине Јосипа Броза Тита отворена је оставинском расправом о његовој имовини. Ни после седам година није откривена судбина његових ручних сатова, украдених са изложбе Музеја историје Југославије, што је у последње три деценије, једини пријављен случај крађе Титове заоставштине.

„Случај Титове заоставштине највећа је пљачка у историји Југославије“, тврди Драгољуб Мићуновић који је више пута од 90-их година, то питање покретао у Скупштини. Било је нејасно ко руководи његовим наслеђем, а различите државне комисије објављивале су различите извештаје.

“У једном тренутку било је око 2.700 уметничких слика. Други попис тих слика већ је износио 1.500. Последњи попис је показао да их је испод хиљаду. То је било организовано пљачкање уметничког блага“, каже народни посланик Драгољуб Мићуновић.

Титову имовину крчмио је ко је како хтео, тврде наследници.

“Шта да причам више кад сам ја пре пет, шест година купио гарнитуру за кафу са Титовим ликом, од најквалитетнијег порцелана. Две такве шољице су биле у кући, то знам јер је једна шољица била разбијена и фалила је, нема их шест него пет. Ја сам је купио од човека на Бановом брду и скупо сам је платио. Даље се у разговору установило да је његов стриц био ађутант у згради резиденције“, наводи Титов унук Јошка Броз.

Када је убрзо после Титове смрти Јованка Броз присилно исељена из резиденције у Ужичкој 15, некадашњој првој дами забрањено је да понесе чак и лична документа.

Новинар Нада Торлак каже да Јованка Броз потражује елементарне ствари на које сваки човек у земљи има право, право на место становања, на личне ствари. „Ту где она живи је руина, ту нема услова за нормалан живот“, додаје Торлакова.

Данас само слике подсећају на некада огромну, државну и личну имовину Брозових.

Драгољуб Мићуновић сматра да је две трећине ствари покрадено, продато и препродато и да се то никада неће пронаћи.

На Суду је да утврди шта од покретне имовине коју је Јосип Броз стекао за живота, припада његовој породици. Пред наследницима тежак задатак – да докажу и препознају Титову личну заоставштину. На савести државе је да покрене озбиљну истрагу о томе где је нестало њено историјско наслеђе.

Ostavi poruku