Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да ће након одлуке Специјалног тужилаштва Републике Српске о обустављању истраге о наводним проневјерама у изградњи Административног центра Владе инсистирати на позивању на одговорност свих оних који су злоупотријебили положај и покренули те правне процедуре.

„Милорад Додик, иако се очекује да то кажем, неће опростити“, рекао је предсједник Републике Српске новинарима у Сарајеву.

Предсједник Додик, који је и лидер СНСД-а, напоменуо је да је вијест о обустави истраге добио у току састанка предсједника политичких партија које имају своје представнике у руководствима оба дома парламента БиХ.

„То показује да је ријеч о наметнутој и наштиманој атмосфери из политичких разлога иза које су стајали странци. Заједно са домаћим послушницима и полтронима из Сипе и других правосудних институција ти странци су имали амбицију да отворе политички процес и онемогуће СНСД да добије изборе“, рекао је Додик.

Он је нагласио да,  уколико БиХ хоће да постоји, не смије више бити злоупотреба институција, поготово правде и безбједности.

„Већ од самог почетка је било јасно да ту нема ништа и да је све фингирано. Тужилаштво БиХ, које је спорно, само је себе дисквалификовало и свјесно чињенице да нема елемената оптужбе намјерно све спустило на правосудне институције Српске“, рекао је предсједник РС.

Додик је рекао да му је драго због одлуке Специјалног тужилаштва, али да није сретан јер је прошао ужасан период у којем су уздрмани и његова породица и пријатељи, те да је тај процес имао и утицај на изборни резултат СНСД-а на протеклим изборима.

Специјално тужилаштво Републике Српске данас је обуставило истрагу у кривичном предмету против Милорада Додика, Младена Лазендића, Недељка Чубриловића, Фатиме Фетибеговић, Миленка Дакића, Александра Џомбића и Драгана Давидовића, проведене по Наредби Тужилаштва БиХ, јер нема довољно доказа да су осумњичени учинили кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлашћења.

Наредбом о провођењу истраге, коју је донијело Тужилаштво БиХ, осумњиченима се ставља на терет да су с намјером да другоме прибаве имовинску корист и истовремено нанесу штету буџету Републике Српске, искористили положај и овлашћења и својим радњама омогућили прибављање имовинске користи привредном друштву „Интеграл инжењеринг“, ДОО Лакташи у вишемилионском износу, те за толики износ оштетили буџет Републике Српске.

Ријеч је о пројектима изградње аутопута Бањалука – Градишка, административног сједишта Владе Републике Српске, изградње зграде РТВ дома Радио-телевизије Републике Српске, те куповини стамбено-пословног објекта у Бањалуци у Улици Младена Стојановића.

Извор: СРНА

Ostavi poruku