Predsjednik Srpske napredne stranke /SNS/ Tomislav Nikolić rekao je danas u Novom Sadu da nikom u zemlji ne smije da padne na pamet da krene na policiju i počne da ih bije „motkama“ zato što se nalaze u opravdanom štrajku.

„Niko u zemlji ne sme da krene u obračun sa policijom, jer je pravo na štrajk uslovljeno teškim matrijalnim položajem, a zagartovano Ustavom i zakonima Srbije.  Nije valjda  da sad neko hoće da okrene Vojsku Srbije na policiju“, rekao je Nikolić novinarima povodom otvaranja novih prostorija Okružnog odbora SNS-a u Novom Sadu.

Nikolić je reagovao povodom neprimjerenog poziva jedne novosadske televizije, upućenog građanima, da „motkama po ulicama tuku policajce“, jer zbog njihovog aktuelnog štrajka ne mogu da ostvare svoje osnovna prava na šaletrima Policijske uprave u Novom Sadu.

On je priznao da se štrajk policije „pomalo oteo“, ali je rekao da taj demokratski protest ima opravdanje.

„Štrajk se pomalo oteo ali treba znati naprimer, da 90 odsto beogradske policije putuje iz raznih krajeva Srbije, da bi došlo na posao u glavni grad. Možete zamisliti u kakvom je položaju policajac koji 150 kilometra od kuće živi na ivici egzistencije u nekom samačkom sobičku Beograda“, dodao je Nikolić.

On je ocijenio  da niko u Srbiji ne bi trebalo da politički manipuliše „očajnim“ položajem policije, koji je i doveo do štrajka.

„Protest policije izraz je njihovog očaja zbog teškog položaja u kome se nalaze i time niko u Srbiji ne bi trebalo da politički manipuliše. Srpska policija nije dobila novu unformu već pet godina. Kad vam pruže dokaze koliko im država duguje novca za dane, sate, kao i vreme provedeno u nemogućim uslovima rada shvatite da ih je očaj zbog bednog položaja u kome se nalaze isterao na ulicu“, naveo je Nikolić.

On je rekao da ga ne plaše priče o forimiranjui posebne vojvođanske policije, koje su „oživjele“ tokom aktuelnog policijskog štrajka.

„Ne patim od tog sindroma da sve što Vojvodina treba da dobije, pa i policiju, znači i njeno otcepljenje od Srbije. Uostalom, kad uredimo državu po evropskim vrednosti, po načelima koja važe u EU, onda će biti potpuno normalno da srpski regioni, poput Vojvodine, imaju i svoju policiju. Kao što je imaju i regioni najrazvijenijih država Evrope“, konstatovao je Nikolić.

Nezavisni sindikat policije nastavio je juče štrajk, pošto nije postignut dogovor sa MUP-om o njegovom prekidu.

Štrajk policije u Srbiji traje  od 12 . decembra, zbog čega šalteri mnogih policijskih uprava ne rade, a policija je revidirala izvršenje svojih uobičajnih obaveza.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku