Предсједник Српске напредне странке /СНС/ Томислав Николић рекао је данас у Новом Саду да ником у земљи не смије да падне на памет да крене на полицију и почне да их бије „моткама“ зато што се налазе у оправданом штрајку.

„Нико у земљи не сме да крене у обрачун са полицијом, јер је право на штрајк условљено тешким матријалним положајем, а загартовано Уставом и законима Србије.  Није ваљда  да сад неко хоће да окрене Војску Србије на полицију“, рекао је Николић новинарима поводом отварања нових просторија Окружног одбора СНС-а у Новом Саду.

Николић је реаговао поводом непримјереног позива једне новосадске телевизије, упућеног грађанима, да „моткама по улицама туку полицајце“, јер због њиховог актуелног штрајка не могу да остваре своје основна права на шалетрима Полицијске управе у Новом Саду.

Он је признао да се штрајк полиције „помало отео“, али је рекао да тај демократски протест има оправдање.

„Штрајк се помало отео али треба знати например, да 90 одсто београдске полиције путује из разних крајева Србије, да би дошло на посао у главни град. Можете замислити у каквом је положају полицајац који 150 километра од куће живи на ивици егзистенције у неком самачком собичку Београда“, додао је Николић.

Он је оцијенио  да нико у Србији не би требало да политички манипулише „очајним“ положајем полиције, који је и довео до штрајка.

„Протест полиције израз је њиховог очаја због тешког положаја у коме се налазе и тиме нико у Србији не би требало да политички манипулише. Српска полиција није добила нову унформу већ пет година. Кад вам пруже доказе колико им држава дугује новца за дане, сате, као и време проведено у немогућим условима рада схватите да их је очај због бедног положаја у коме се налазе истерао на улицу“, навео је Николић.

Он је рекао да га не плаше приче о форимирањуи посебне војвођанске полиције, које су „оживјеле“ током актуелног полицијског штрајка.

„Не патим од тог синдрома да све што Војводина треба да добије, па и полицију, значи и њено отцепљење од Србије. Уосталом, кад уредимо државу по европским вредности, по начелима која важе у ЕУ, онда ће бити потпуно нормално да српски региони, попут Војводине, имају и своју полицију. Као што је имају и региони најразвијенијих држава Европе“, констатовао је Николић.

Независни синдикат полиције наставио је јуче штрајк, пошто није постигнут договор са МУП-ом о његовом прекиду.

Штрајк полиције у Србији траје  од 12 . децембра, због чега шалтери многих полицијских управа не раде, а полиција је ревидирала извршење својих уобичајних обавеза.

Извор: СРНА

Ostavi poruku