У септембру су се појавиле прве информације о нарушеном здрављу српског предсједника Бориса Тадића. У новембру су га политички противници изријеком тражили да призна јавности да је болестан. У децембру је казао да није болестан, него да само тако изгледа јер пуно ради.

Српски предсједник Борис Тадић болује од двије неизљечиве и врло тешке болести – лупуса и мултипле склерозе, тврде извори недјељника Национал из најугледније српске медицинске установе, Војномедицинске академије (ВМА).

С те двије болести уз врхунску медицинску може може још дуго живјети, објашњавају, али не и одржавати захтјеван предсједнички ритам, тврди извор који је наводно видио предсједников болеснички картон.

Наиме, прва нагађања око Тадићевог нарушеног здравља појавила су се још у септембру, но ствар се захуктава у новембру, кад заступница Српске радикалне странке Наташа Јовановић у парламенту тражи да јој се у писаној форми одговори на питање какво је здравствено стање Тадића будући да „постоје озбиљне индиције да је предсједник Србије озбиљно болестан и да његова болест може утицати на вршење функције“.

Штавише, затражила је од конзилијума љкара на ВМА да прегледају не само предсједника Србије, него и носиоце свих државних функција, те се у јавности почиње шапутати о Тадићевим одласцима неурохирургу.

„Тачно је да лоше изгледам, али нисам болестан. Лоше изгледам јер много радим“, казао је Тадић 18. децембра.

Јеремић и Ђилас у сукобу око трона

И док ниједан маинстреам медиј не нагађа зашто Тадић изгледа старије и лоше, у неким се српским таблоидима појавила истовјетна информација, да болује од мултипле и лупуса. Исти таблоид пише и како Тадић раније није оперисао спортску повреду кољена, као што је рекао медијима, него бенигни тумор.

Србија се, иначе, спрема за парламентарне изборе, који требају услиједити за три мјесеца и владајућу Демократску странку, осим спекулација о Тадићевом здрављу, раздире и неслужбена битка за његовог насљедника. Она се води између шефа дипломатије Вука Јеремића и београдског градоначелника Драгана Ђиласа, која је почела још приликом избора потпредсједника странке, а кулминирала Ђиласовим захтјевом да се Јеремић разријеши министарске позиције.

Ostavi poruku