Да Министарство одбране и Оружане снаге БиХ не врше ваљану контролу над уништавањем вишка наоружања и муниције и да на полигоне гдје се уништава оружје може да уђе ко год хоће, доказ је инцидент који се крајем новембра десио на подручју општине Доњи Вакуф у Средњобосанском кантону у ФБиХ.

Полицијска станица у Доњем Вакуфу 24. новембра добила је пријаву да се десила експлозија у насељу Урије. У забиљешци полиције, која је у посједу „Гласа Српске“, наводи се да су два лица повријеђена од средстава која су украли са војног полигона на Гламочу, гдје се уништавају авио-бомбе.

– Изласком на лице мјеста у насељу Урије, испред куће затекли смо Вејсила Машића који нам је рекао да често одлази у Гламоч, те са војног полигона који служи за уништавање неексплодираних убојитих средстава сакупља материјални отпад који касније предаје у оближње откупне станице секундарних сировина – наводи се у забиљшци полицијских истражилаца Хајрудина Чолака и Николе Поњаушића из Полицијске управе Јајце.

Они су написали да је Машић 24. новембра око десет часова са неексплодираног убојитог средства скидао алуминијумску кошуљицу и када је брусилицом покушао да је пресијече,  дошло је до експлозије.

Том приликом Машић је лакше повријеђен, док је његов комшија Мерсудин Aвдић прошао далеко теже.

– Машић је задобио повреде по лицу у виду огреботина, док је Aвдић задобио теже тјелесне повреде и пребачен је у Дом здравља у Доњем Вакуфу, а убрзо и у Кантоналну болницу Травник – наводи се у забиљешци.

О овом инциденту истог дана извјештај је сачинио и Центар за уклањање мина (BIHMAC), а који је такође у посједу „Гласа Српске“.

Шеф Регионалне канцеларије BIHMAC-а Ивица Зеко и извиђач Ферид Мехић констатовали да је ову несрећу изазвала граната са РПГ гранатног бацача.

Директор BIHMAC-а Душан Гавран рекао је „Гласу Српске“ да је овај инцидент у којем су повријеђени сакупљачи секундарних сировина само доказао какав се јавашлук дешава приликом уништава вишка наоружања.

– Поставља се питање како су та двојица дошли на полигон гдје се уништава вишак наоружања и минско-експлозивна средстава. Недопустиво је да то подручје нико не чува и да људи могу слободно ући и однијети шта им се свиди – рекао је Гавран.

Додаје да је нејасно како су ова лица непримијећено комбијем из Урија дошли до Гламоча, натоварили минско-експлозивна средства и вратили се у Доњи Вакуф, а да их нико ни од војске која је надгледала уништавање, а ни од полиције није контролисао.

Он је истакао да се у БиХ олако прелази преко скандала и злоупотреба које се дешавају приликом уништавања оружја и које годинама прате Министарство одбране БиХ.

Из Министарства јуче нисмо успјели да сазнамо јесу ли упознати са овим случајем, јер се нико од руководилаца није јављао на телефонске позиве.

„Глас Српске“ је и раније писао о инцидентима који се дешавају на полигону „Одлучна Барбара“ у близини Гламоча.

Тако је 25. октобра приликом уништавања касетних авио-бомби, непосредно пред саму детонацију, на 200-300 метара изнад мјеста детонације подручје изненада прелетио војни хеликоптер Оружаних снага БиХ. Трагедија је сасвим случајно избјегнута.

Из мисије Уједињених нација за развој БиХ (UNDP), која води процес уништавања бомби, на самом почетку процеса најавили су да ће бомбе бити уништаване уз примјену најстрожих прописа, да би били заштићени мјештани и животна средина.

Комисија

Предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Душанка Мајкић рекла је „Гласу Српске“ да је општепознато да се у Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ дешавају страшне злоупотребе и да се тај јавашлук више ни по коју цијену не смије толерисати.

– Формирана је истражна комисија која ће одмах послије новогодишњих празника почети да ради. Њен задатак ће бити да утврди шта се све дешавало у периоду од 2006. до 2009. године, шта се десило са огромном количином наоружања, муниције, минско-експлозивних средстава која су изашла из војних складишта, а не зна се гдје су завршила. Биће испитано гдје су секундарне сировине настале као производ делаборације, те у које земље је нелегално и „легално“ тај дио робе извезен – рекла је Мајкићева.

Истакла је да очекује да ће истражна комисија дати одговоре на велики број отворених питања.

Ostavi poruku