Предсједник Републике Српске /РС/ Милорад Додик изјавио је да напади на Српску нису везани само за њега, већ су континуирани и да тај континуитет неће ни престати.

„Свако онај ко срчано брани РС, као што ја то чиним, додатно је изложен могућностима да буде додатно оптужен и стављен на листу радикалних исламских група. Ислам као вјера, исламска заједница, џамије и џемати уопште нису спорни. Спорне су политике које се воде“, рекао је Додик за „Екстра магазин“.

Према његовим ријечима, спорна је и чињеница да се жели и кроз ту политику обезбиједити доминација и наметање.

Додик је, констатујући да је одлуку о конститутивности народа потенцирао Алија Изетбеговић и да је то на један сумњив начин утврдио и Уставни суд БиХ прегласавањем хрватских и српских чланова, нагласио да се сада опет боре да укину конститутивност хрватског народа.

„У томе су значајно успјели у ФБиХ, готово у потпуности. Остало је још на нивоу БиХ, како би касније могли да се усмјере против српске конститутивности. Та и таква бошњачка политика је мени јасна, можда више него икоме“, истакао је Додик.

Предсједник Српске је, подсјетивши на изјаве министра спољних послова Турске Ахмета Давутогла да је за њих Сарајево важно као и Истамбул и да је дио њиховог грунтовног власништва, нагласио да званична турска политика покушава по свијету да додатно оцрни РС, чиме би помогли Бошњацима да овладају БиХ у политичком смислу.

Он је оцијенио да у БиХ постоји тихи, латентни сукоб ОХР-а и канцеларије ЕУ, додајући да европска политика у посљедње вријеме показује много више разумијевања прилика у БиХ.

„Можда је и шанса да БиХ прихвати европску политику. Зато смо склони да подржимо канцеларију  Соренсена /Петера/ и његово настојање да успостави стабилан европски пут БиХ, за разлику од /Валентина/ Инцка, који се понаша бахато, неодговорно, и мимо закона, Устава и Дејтонског споразума“, рекао је Додик.

Он је навео да многи из међународне заједнице, а пготово они из Сарајева, покшавају да од Савјета министара БиХ направе владу, а што се најбоље видјело када је било рјечи о уставним промјенама и када су се покушавала пренијети овлашћена на, како је рекао, некакву владу, као у неким нормалним државама.

„А пошто БиХ није нормална држава, она не може ни да има своју владу“, рекао је Додик.

 

Ostavi poruku