Иако нема никакве везе са дипломатијом, извесни Томислав Пучић у Сан Марину представљао се као дипломатски представник Конзулата Републике Хрватске. Лажни дипломата прошао некажњено, јер је обећао да више неће чинити несташлуке.

Хрватско Министарство спољних послова недавно је сазнало да се извесни Томислав Пучић у Сан Марину представља као дипломатски представник Конзулата Републике Хрватске, а да Пучић, заправо, нема никакве везе са дипломатијом.

Пучић је израдио и властите визиткарте које је делио у разним приликама, а на њима је стајао грб Хрватске, двојезични натпис „Конзулат Републике Хрватске“, његово име и презиме, а испод имена дипломатско звање „првог секретара“.

У Министарству спољних послова потврдили су да особа под именом Томислав Пучић не само да нема дипломатско звање првог секретара него уопште није дипломата.

Пучић је у октобру у Сан Марину присуствовао једном скупу у својству „хрватског дипломате“, где га је домаћин скупа поздравио као дипломатског представника из хрватског конзулата.

Он је на том скупу чак добио и аплауз, а потом се из првог реда дигао и у знак захвалности поклонио званицама.

Портпарол Министарства Берислав Живковић изјавио је да је, преко Амбасаде Хрватске у Риму контактирао са Томиславом Пучићем и затражио од њега објашњење целе ситуације.

Пучић је рекао да није имао никаквих лоших намера и обавезао се да ће уништити визит карте са лажним подацима.

Према писању Слободне Далмације, иако је лажно представљање и неовлашћено коришћење државних симбола кривично дело, „наш дипломатски фантом у Сан Марину прошао је некажњено, јер је обећао да више неће чинити несташлуке“.

Ostavi poruku