Zamjenik međunarodnog predstavnika u BiH i supervizor za Brčko Roderik Mur smatra da bi bilo vrlo teško obezbijediti međunarodnu podršku za korišćenje bonskih ovlašćenja kada je riječ o konstituisanju Savjeta ministara BiH.

„Ne mislim da bi bilo dobro da OHR formira vlast u BiH i omalovažava domaće iasntitucije“, pojasnio je Mur.

Prema njegovim riječima, slična je situacija i kada je riječ o budžetu BiH, jer je stav Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira BiH, koji podržava i međunarodni predstavnik u BiH Valentin Incko, da ovo pitanje treba da riješe domaći politički lideri.

„Ne postoji nijedan dobar razlog zašto to ne bi mogli riješiti sami. To je suštinski zadatak političkog rukovodstva, da usvoji budžet i odredi resurse s kojima će izvršavati svoj posao“, istakao je Mur za magazin „Dani“.

Na konstataciju da je Incko uticao kada je riječ o formiranju vlasti u Federaciji BiH /FBiH/, on je pojasnio da je to učinjenio jer je postojala bojazan da ne dođe do haosa u ovom entitetu.

Govoreći o distriktu Brčko, Mur je naveo da su prioriteti koji su postavljeni za okončanje supervizije borba protiv korupcije, obezbjeđenje da desetine hiljada ljudi koji nemaju državljanstvo dobiju mogućnost da glasaju na izborima 2014. godine i kasnije i treće da bude obezbijeđeno da postignute reforme ne budu ugrožene.

„Borba protiv korupcije jedan je od naših ključnih prioriteta. Istorija borbe protiv korupcije u distriktu Brčko nije baš pozitivna. Hapšenja u oktobru u akciji `Bingo` pokazala su da su naša strahovanja o korupciji osnovana. Potrebno je da institucije najkon okončanja supervizije pokažu da su u stanju da se bore protiv korupcije, posebno u ovako malim sredinama, gdje se svi međusobno poznaju“, istakao je Mur.

Supervizor za Brčko je u organizacionom smislu zadovoljan pozitivnim odnosom koji je imao sa zvaničnicima u Republici Srpskoj.

„Iza scene postoji puno pozitivnih kontakata. Predsjednik Milorad Dodik je demokratski izabrani predsjednik Republike Srpske. On je veoma popularan političar i svoj posao shvata ozbiljno, on želi Republiku Srpsku učiniti efikasnijom, s dobrom upravom. I mi to svakako trebamo ohrabriti, ali pod uslovom da oba entiteta prihvataju da su sastavni dio veće cjeline, a to je država BiH“, istakao je Mur.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku