Иран, талибански покрет и Ал Каида одговорни су за нападе на Америку 11. септембра 2001. године, пресудио федерални судија у Њујорку Џорџ Данијелс. Породице жртава траже одштету од 100 милијарди долара.

Федерални судија у Њујорку потписао је данас пресуду у којој се закључује да су Иран, талибански покрет и Ал Каида одговорни за терористичке нападе 11. септембра 2001. године.

Судија Џорџ Данијелс потписао je судску одлуку недељу дана након претреса у овом десетогодишњем процесу, пошто су породице жртава напада од 11. септембра поднеле тужбу тражећи одштету од укупно 100 милијарди долара, преноси АП.

У закључцима судије Данијелса наводи се да су тужиоци 2001. утврдили да је у организовању тих напада Ал Каида уживала подршку осталих оптужених страна, а наводи се и то да Иран и даље пружа материјалну подршку и уточиште Ал Каиди.

На прошлонедељној јавној расправи, правни заступници изнели су доказе у корист тврдњи да је Иран активно помагао отмичарима авиона од којих су два ударила у куле Светског трговинског центра, трећи у зграду Пентагона, а четврти се срушио у руралном делу Пенсилваније. Изјаве су дали и чланови Комисије за 11. септембар и три иранска дезертера.

Породице жртава траже одштету од 100 милијарди долара. Међутим, готово је немогуће надати се нечему таквом, поготову од талибана и Ал Каиде, преноси АП.

Иран није коментарисао донету судску одлуку. Ирански председник Махмуд Ахмадинежад више пута је оповргао било какву повезаност Ирана са нападима од 11. септембра или са Ал Каидом.

Саудијска Арабија изузета је из тужбе, али су се адвокати у четвртак заложили да се она поново прогласи оптуженом страном.

Ostavi poruku