Најмање 69 људи је погинуло, а 169 је рањено у 16 координисаних напада који су данас потресли Багдад, саопштили су ирачки званичници.

Још увијек нико није преузео одговорност, али напади носе печат сунитских побуњеника из редова Ал Каиде, оцјењује агенција АП.

На мети напада су углавном били шиитски дијелови града, мада је погођено и неколико сунитских општина.

У 11 багдадских општина су или експлодирали аутомобили бомбе, или нагазне мине или љепљиве бомбе прикачене за разне врсте возила. Експлозије су трајале неколико сати, а најмање један напад био је самоубилачки.

Најмање 14 екплозија зачуло се јутрос, а још двије вечерас.

Најгори напад био је у општини Карада, гдје се бомбаш самоубица разнио испред канцеларије владине агенције за борбу против корупције. Погинуло је 25, а повријеђено 62 људи.

Данашњи напади, најкрвавији у посљедњих неколико мјесеци у Ираку, десили су се само неколико дана пошто су посљедњи амерички војници напустили земљу и усред велике кризе у влади између шиитских и сунитских политичара, која је подстакла раст секташких тензија.

Шиитска влада премијера Нурија ал-Маликија оптужила је ове недјеље потпредсједника Ирака Тарика ал-Хашемија, највишег сунитског лидера у земљи, да је предводио групу која је прије пет година нападала владине званичнике, током секташког рата. Власти су издале налог за његово хапшење.

Многи сунити страхују да је то дио шире кампање да се генерално гоне сунитски политичари, како би шиити преузели потпуну контролу у земљи кад сви амерички војници оду.

Бијела кућа је осудила нападе, наводећи да покушаји да се стане на пут напретку у Ираку неће успјети.

Секретар за штампу Бијеле куће ЏЕј Карни рекао је да напади служе „ничем другом до убијању и мржњи“.

Ostavi poruku