Захтеви свештеника и монаха СПЦ за привремени боравак у Црној Гори одбијени, јер нису имали потребну документацију, рекао министар унутрашњих послова Иван Брајовић. „По логици министра, за све крив Свети Сава што 1219. није отишао у полицијску станицу да се региструје“, каже посланик Нове српске демократије Будимир Алексић.

Црногорско Министарство унутрашњих послова до сада је одбило 35 захтева свештеника и монаха Српске православне цркве (СПЦ) за одобравање привременог боравка у Црној Гори ради обављања верске службе, због чега су они морали да напусте црногорску територију.

Министар унутрашњих послова Иван Брајовић рекао у парламенту да су захтеви свештеника и монаха СПЦ за привремени боравак одбијени, јер нису имали сву потребну документацију.

Њихови захтеви су одбијени, јер смо поштовали закон, односно јер СПЦ није регистрована у евиденцији верских заједница коју води МУП Црне Горе, навео је Брајовић.

Министар унутрашњих послова Црне Горе је истакао да је СПЦ регистрована у Србији, као и да је Католичка црква у Црној Гори, иако је је присутна вековима на њеној територији, извршила регистрацију у црногорском МУП-у.

Посланик Нове српске демократије Будимир Алексић рекао је да је непристојно тражити да СПЦ доказује своје присуство у Црној Гори, односно да је образложење министра унутрашњих послова  демагогија.

„По логици министра, за све је крив Свети Сава што 1219. године, када је основао православну цркву у Црној Гори, није отишао у полицијску станицу да се пријави и региструје“, казао је Алексић.

Он је истакао да се не може тражити да неко ко је на просторима Црне Горе присутан вековима данас доказује своје постојање.

„У питању је нешто друго, а то је да актуелни црногорски режим дискриминише СПЦ и прогање њене свештенике и монахе“, рекао је Алексић.

Ostavi poruku