Пренос власти у Сјеверној Кореји на Ким Џонг Иловог најмлађег сина изгледа да тече „глатко“, уз државне медије који га данас називају „изузетним вођом“ и било какви знаци осим жалости нису забиљежени у главном граду, као ни помјерање трупа дуж границе.

Стране владе су се фокусирале на помно праћење и анализирање Сјеверне Кореје након Кимове смрти због бојазни од неизвјесности коју са собом доноси његов неискусни син у земљи са нукеларним оружјем и војском од 1,2 милиона војника, а у условима присутне напетости дуж границе са Јужном Корејом.

Главни град Пјонгјанг је и данас сцена велике националне жалости, а не протеста, јавља АП.

Јужнокорејски и амерички војни представници кажу да није било неуобичајених војних покрета војске Сјеверне Кореје посљедњих дана.

„Изгледа да је ово релативно глатка транзиција на полуострву и ми се надамо да ће и остати тако“, рекао је представник Пентагона Џорџ Литл у Вашингтону, додавши да није било повећања заштитних мјера међу америчким трупама у Јужној Кореји.

Јужнокорејски предсједник Ли Мјунг-Бак данас је настојао да увјери Пјонгјанг да његова земља „није непријатељски расположена“ и поред тога што је након Кимове смрти своје трупе дуж границе ставила у стање приправности.

Представник министарства одбране у Сеулу Јун Фон-Сик је рекао да војска Сјеверне Кореје не предузима посебне покрете и да снаге на Југу поступају по уобичајеном режиму и поред узбуне.

У јасној поруци народу Сјеверне Кореје и спољном свијету, главни лист у земљи „Родонг Шинмун“ је у дугом коментару затражио од становништва да се „окупе, окупе и окупе иза великог друга Ким Ђонг Уна и вјерно подрже његово руководство“.

Лист га назива „изузетним вођом наше партије, војске и народа и великим насљедником“.

У складу са култом личости који је изграђен око Кимове породице, Сјеверна Кореја тврди да је Ким Џонг Илова смрт довела до серије спектакуларних природних феномена, међу којима је и мистериозни сјај на врху „поштоване планине“, гдје је рођен Ким Џонг Ил.

Од чуда забиљежених када је вођа умро наводи се и пуцање леда на језеру уз невјероватан тријесак и кружење ждрала око велике статуе оснивача Сјеверне Кореје Ким Ил Сунга, прије него што је слетио на дрво и спустио главу у жалости.

Драматичне сцене жалости у главном граду настављају се стално од понедјељка, када је саопштено да је Ким умро два дана прије тога од тешког срчаног удара док је био у возу обилазећи земљу.

И данас су дуги редови људи формирани испред меморијалне палате Кумсусан гдје је изложено тијело „великог вође“.

Уз погребну музику војног оркестра и заставом на пола копља изнад палате, колоне ожалошћених људи у црнини полако обилазе око стакленог ковчега у коме је положено тијело под црвеним прекривачем и глава обасјана јарком свјетлошћу.

Сусједи и спољне силе, посебно САД, Јапан и Јужна Кореја, са великим интересовањем помно посматрају и анализирају како се одвија пренос власти не би ли на основу тога извукли неки закључак у ком правцу ће се кретати политика новог вође и да ли ће он због младости и неискуства морати да дијели власт са војском и родбином, како спекулишу неки аналитичари.

Ostavi poruku