Мексичке власти отпустиле су свих 800 полицајаца и 300 радника из администрације у граду Веракрузу у покушају искорјењавања корупције, док су припадници морнарице распоређени на улице овог града.

Портпарол владе мексичке државе Веракруз Ђина Домингез рекла је да се отпуштени полицајци и званичници могу поново пријавити за посао али да морају да испуне стриктне услове уз руководиоце „који су боље обучени и посвећенији свом послу и могу обављати свој посао под тренутним безбједносним околностима“.

О овој промјени договор су почетком седмице постигли гуверенр Веракруза Хавијер Дуарте и федерални министар унутрашњих послова Алехандро Пире.

Мексичка војска је и раније преузимала полицијске операције, посебно у пограничном граду Сиудад Хуарезу и пограничној држави Тамаулипас. Међутим, Веракруз је прва мексичка држава у којој је у потпуности распуштена велика полицијска снага а маринци су преузели њихову улогу.

Веракруз је уобичајена рута за шверц наркотика и мигранте који долазе са југа Мексика. Овом државом једно вријеме је доминирао наркокартел „Залив“ а потом њихово оружано крило „Зетас“.

У овој држави је почетком године повећана стопа криминала, јер су чланови разних банди ту пронашли уточиште након офанзиве владиних снага у сусједном Тамаулипасу.

Међутим, избацивање 35 тијела на улице Веракруза у септембру шокирало је Мексико и претворило  Веракруз у поприште сукоба између „Зетаса“ и банди сврстаних уз картел „Синалоа“ на чијем је челу Хоакин „Ел Чапо“ Гузман.

Ostavi poruku