Bivši general Vojske Republike Srpske Radislav Krstić prebačen je zbog bezbjednosti iz zatvora u Velikoj Britaniji u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala u Sheveningenu, potvrđeno je nezvanično Srni u izvorima bliskim Haškom tribunalu.

Isti izvor je podsjetio da je Krstić ranije napadan u britanskom zatvoru, zbog čega su sam Krstić, njegova odbrana, ali i Beograd tražili od predsjednika Haškog tribunala Patrika Robinsona da bude premješten.

Sagovornik  Srne napomenuo je da Robinson „kao što ima pravo da nekoga uputi na služenje kazne u neku zemlju, tako ima pravo i da ga vrati u Hag“.

Radio-televizija Vojvodine je javila da će Krstić biti u pritvoru u Sheveningenu, dok mu ne bude pronađen drugi zatvorski smještaj.

General Radislav Krstić je u maju prošle godine brutalno pretučen u svojoj ćeliji u britanskom zatvoru Vejkfild, u Zapadnom Jorkširu, gdje je služio kaznu zatvora od 35 godina, nakon čega je prebačen u drugi zatvor u okolini Londona.

Njega su u zatvoru u Zapadnom Jorkširu u njegovoj ćeliji pretukla trojica njemu nepoznatih zatvorenika, muslimana, od kojih su dvojica tamnoputi, a jedan je Albanac.

Poslije napada zbog učestalih prijetnji i pokušaja ubistva premješten je u drugi zatvor u Velikoj Britaniji.

Krstić je bio komandant Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske, a po haškoj potjernici uhapšen je u decembru 1998. godine.

Prvostepeno je osuđen za genocid u Srebrenici na 46 godina zatvora, ali mu je u drugom stepenu presuda promijenjena na pomaganje u genocidu, a kazna skraćena na 35 godina zatvora.

Ostavi poruku