Да је СДА побиједила на изборима, до сада бисмо имали Савјет министара, рекао је Сулејман Тихић, предсједник СДА.

„Морали су (СДП) нудити рјешења. И они и СНСД. Морају правити компромисе. Ми бисмо га направили, као што смо увијек радили. Кад је СДА била побједничка странка, ми смо увијек формирали Савјет министара“, истакао је Тихић.

НН: Шта мислите о најавама Ријасета Исламске заједнице да се предсједник РС Милорад Додик прогласи особом нон грата?

ТИХИЋ: Сваки дан постоје изјаве којима се негира држава БиХ, којима се неиграју и вријеђају Бошњаци. На сједници Главног одбора СДА ми смо сачинили саопштење у којем смо јасно рекли: БиХ се не може подијелити. Нема те снаге ни унутар БиХ ни ван ње која то може урадити. Мислимо да су босанске снаге јаче од антибосанских. Та порука је упућена онима који заговарају подјелу БиХ. Не српском народу, таман посла. Него онима који то раде да се тога окану и да сједну да рјешавамо проблеме.

НН: Додик сам каже да му и није претјерано стало до БиХ. Да ли ова друга страна, која воли БиХ, може показати храброст и изаћи с компромисом који се не би могао одбити?

ТИХИЋ: Ја стално трагам за компромисима. Од прудског, бутмирског. Био сам у Народној скупштини РС и јасно рекао да је РС неспорна, да је нико не може укинути. Покушао сам да разбијем те страхове и да градимо друштво у којем ће БиХ бити комотна за све. Не може БиХ бити по мјери Бошњака, ни по мјери Срба и Хрвата. Мора се наћи средина гдје ће сви бити задовољни. Између Бошњака у Тузли, Сарајеву, Бихаћу и тако даље, постоје разлике како виде БиХ, а камоли међу народима. Зато се морамо окренути темељном договору. За то треба стрпљења и међусобног уважавања.

НН: Хоће ли бити „трагедија“ ако постојећи Савјет министара остане до избора?

ТИХИЋ: Па сјећате се ви да је у РС цијели мандатни период била у техничком мандату, и то влада Милорада Додика! Свакако да то није добро, поготово што Савјет министара функционише од сједнице до сједнице очекујући да ће га неко замијенити. Што се тиче СДА, дошли смо до доње границе и више се не може. Ми не можемо пристати да се формира Савјет министара без претходног договора о агенцијама и дирекцијама јер се бојимо досадашње праксе гдје су СНСД и ХДЗ прегласавали бошњачке министре и дошло је до дебаланса на штету Бошњака и по броју функција и по значају. Бојимо се да ће се то наставити јер је коалиција СНСД, СДС и два ХДЗ озваничена и у писаном облику у Мостару и она функционише. Кад су у питању друге одлуке Савјета министара, оне се могу зауставити. Али кадровска именовања ту нас могу прегласати. Е сад, постоји проблем колико би од тих хрватских позиција припало СДП-у. ХДЗ је сугласан да СДП-у припадне мјесто и замјеника министра и дио позиција у агенцијама, али онда наводе и уз обећање да буде реконструкција федералне владе.

НН: Али ХДЗ каже да федерална влада није услов, да ће то рјешавати у трећем кораку, након формирања Савјета министара.

ТИХИЋ: Они траже усмено обећање. Истина, нису тражили писано. Али ако даш усмено обећање, мораш га и реализовати.

НН: Немамо буџет, немамо власт на државном нивоу, немамо реформе, немамо европску агенду, долази страшна економска криза, све стоји… Није ли Додик овај пут заиста у праву да БиХ пријети распад?

ТИХИЋ: Најгоре од свега је распад и промјена граница. Знате да са границе на Балкану никад не мијењају мирним путем. Увијек је ратом. А рат је најгора ствар од свега. Све ово што имамо је боље и ако не фунционише, него рат. А ако се говори о распаду и подјели, онда је то белај.

НН: Али ствари како иду сада, не знам куда иду ако не управо распаду?

ТИХИЋ: Да је СДА побиједила, ми бисмо до сада имали Савјет министара! Ми бисмо направили компромис. Ово питање поставите СДП-у који је добио повјерење грађана, као и СНСД-у у РС.

НН: Шта замјерате СДП-у?

ТИХИЋ: Морали су нудити рјешења. И они и СНСД. Морају правити компромисе. Ми бисмо га направили, као што смо увијек радили. Кад је СДА била побједничка странка, ми смо увијек формирали Савјет министара.

НН: Неки медији и политичари су говорили да је СДА потпуно потчињена СДП-у и да немате утицај на њих као што они имају на вас?

ТИХИЋ: Ма таман посла. Ми имамо већи утицај на СДП него они на нас. У структури власти ми смо ти који носимо посао. Наши министри су са далеко већим искуством и радним и професионалним него њихови. Код њих имамо проблем да они никако да се престроје да су позиција а не опозиција. Кад је у питању и Савјет министара, ја сам више утицао на господина Лагумџију него ико други. Његова позиција је била да треба предсједавајући да буде из СДП-а, а ипак је на крају пристао да буде из ХДЗ-а, исто као што је инсистирао на једном министарству. Ту сам ја имао утицај на њега. Међу нама постоји коректна сурадња, али и разлике, као и закон о унутрашњим пословима. Те разлике не желимо да манифестујемо у јавности, иако оне постоје. Али ипак је та коалиција јача него коалиција са СБиХ.

НН: Али БиХ је у јако тешкој ситуацији. Видјели смо потез Бориса Тадића, предсједника Србије, који је храбро Србе позвао да сиђу са барикада иако је то „лош“ потез са становишта односа с јавношћу. Шта Ви можете урадити да покренете ствари и спасите да БиХ не потоне?

ТИХИЋ: Мислим да ХДЗ треба да иступи и не направи грешку као кад је у питању федерална влада. Ето, ми и СНСД могли смо власт формирати и у марту. Али ми сви сматрамо да легитимни представници Хрвата треба да буду у власти. Али не можемо бити таоци њихове уцјене. Ми не можемо ићи испод тога. Ја бих сад само могао рећи дајем бошњачке позиције Хрватима!

НН: Али БиХ је брод који тоне, кажу многи. Потонућемо прије него се ви договорите!

ТИХИЋ: Ма нећемо потонути!

НН: Има ли неко у БиХ ко би могао урадити нешто попут Тадића и ризиковати свој изборни резултат, али покренути ствари набоље?

ТИХИЋ: Чин политичке храбрости треба да ураде они који имају изборни легитимитет. Ја да га имам, ја знам шта бих урадио!

НН: Би ли се Златко Лагумџија, лидер СДП-а, наљутио на Вас кад бисте Ви то урадили?

ТИХИЋ: Ја кад бих то урадио, то би вјероватно странку коштало, јер ја немам утицај ни на један од медија у БиХ. И то би било третирано као и до сада. Тадић може радити тај чин јер има тај легитимитет. Овдје легитимитет имају господин Додик и господин Лагумџија и господин Човић. Будите сигурни да ће СДА подржати такав чин храбрости. Нећемо ми бити који ће извлачити неке страначке интересе које су радили против нас кад смо ми то радили.

„‘Аваз’ постао  страначки билтен“

НН: Како коментаришете однос између СДА и „Дневног аваза“, и овог жестоког вербалног рата?

ТИХИЋ: Дуго времена овај медиј својим писањима а касније и кроз формирање странке радикализује Бошњаке сталном причом о угрожености, неправдама, критиком оних који покушавају да нешто договоре. Ако не договоре, не ваља, ако договоре, онда су издали Бошњаке, договарају подјеле БиХ. Ја сам то осјетио на својој кожи као и сада Бакир (Изетбеговић).

НН: Нападају господина Изетбеговића, а не Вас…

ТИХИЋ: Ма нападају они и мене. Дуга је то прича која има своју позадину. Сви моји интервјуи имају барем 15 тужби у суду гдје су третирани од стране (Фахрудина) Радончића против мене.

НН: Па шта онда стоји иза тога?

ТИХИЋ: Стоје његови лични интереси. „Аваз“ је постао страначки билтен. То није медиј којем се више може вјеровати. У функцији је приватног интереса.

Извор: Независне

Ostavi poruku