Суд БиХ ослободио је данас Српка Пустивука оптужби за ратни злочин почињен на подручју Илијаша 1992. године.

Судско вијеће је утврдило да Тужилаштво БиХ није ван разумне сумње доказало да је Пустивук, као припадник Станице јавне безбједности Илијаш, учествовао у убиству два цивила у селу Горња Биоча у мају 1992. године, као и у незаконитом затварању цивила у школи.

„Постоје битне разлике између изјава очевидаца датих пред судом и током истраге и те разлике изазивају сумњу. Одбрана је доказала да је Српко Пустивук поступао као добар комшија и да је покушао помоћи комшијама, које је напала страна формација“, образложила је предсједавајућа судског вијећа Енида Хаџиомеровић.

Одлуком вијећа Пустивук је пуштен из притвора у којем се налазио од јула 2010. године.

На првостепену пресуду могуће је уложити жалбу.

Тужилаштво БиХ теретило је Пустивука да је током маја и јуна 1992. године, као припадник интервентног вода Станице јавне безбједности Илијаш, заједно с другим припадницима полиције и Војске Републике Српске, учествовао у нападу на цивиле у селу Горња Биоча у општини Илијаш.

Напад на цивиле у овом селу, како тврди Тужилаштво БиХ, имао је за посљедицу смрт и тешке тјелесне повреде за неке особе, међу којима је било и дјеце.

Пустивук се теретио за хапшења и заробљавања цивила бошњачке националности који су одвођени у логоре и друге објекте заточења.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ ухапсили су Пустивука у Бијељини.

Ostavi poruku