Potpredsjednik zajednice sprskih opština i naselja na Kosovu Marko Jakšić izjavio je da barikade neće biti uklonjene i da neće prihvatiti bilo kakvo uslovljavanje niti pritiske i ucjene koje, u ime stratega kosovske nezavisnosti, plasira njemačka kancelarka Angela Merkel.

„Ovo nije 1941. godina, ovo je 2011. u kojoj se politički interesi ne mogu ostvarivati silom, ubijanjem i gaženjem. Ne može Njemačka diktirati uslove života i mijenjati političku svijest i nacionlnu pripadnost jednog naroda“, rekao je Jakšić.

On je ocijenio da je ucjena Angele Merkel Srbiji da mora ugasiti srpske institucije na sjeveru Kosova „otvorila oči i Srbima i državnom rukovodstvu Srbije“.

„Ona nam je pomogla da shvatimo da je priča ‘i Evropska unija i Kosovo i Metohija’ farsa. Hvala za to Merkelovoj, ali ona takođe mora shvatiti da bi eventualni pokušaj gašenja srpskih institucija značio gašenje tradicije srpske državnosti. Ona mora da zna da srpska država i njene institucije na Kosovu i Metohiji postoje od Svetog Save i da bi gašenje srpskih legalnih institucija na Kosmetu značilo prekrajanje istorije i zaokruživanje projekta zvanog nezavisno Kosovo“, naglasio je Jakšić.

Podsjećajući da su srpske škole na Kosovu i Metohiji postojale još u vrijeme turske vladavine i da ih je finansirala Kraljevina, Jakšić je rekao da je danas krajnje apsurdno i neprihvatljivo zagovarati ideju o gašenju srpskih institucija i povlačenju srpske države sa Kosova.

„U najmanju ruku, stav njemačke kancelarke je nepristojan i ne bi smio da se drugačije tumači nego kao pokušaj nasrtaja na suverenitet i integritet jedne države“, zaključio je on.

U poruci u ime Srba sa sjevera Kosova on kaže da će barikade opstati i da ne postoji sila koja može ugušiti narodnu volju da ni po koju cijenu ne prihvati kosovske institucije i nametanje vlasti fantomske države Kosovo.

Njemačka kancelarka Angela Merkel tokom jučerašnje posjete Kosovu zatražila je da Beograd ukine „paralelne strukture“ na sjeveru Kosova.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku