Предсједник Републике Српске /РС/ Милорад Додик оцијенио је да саопштење Исламске заједнице (ИЗ) у БиХ у којем га оптужују да вријеђа ислам, представља искључиво политичке ставове који немају везе са исламом.

Додик је рекао да као политичар мора да реагује на политичке ставове које даје и Исламска заједница која битно одређује политички живот у БиХ.

„То што они мене стављају на листу одстрела позивајући радикални дио муслиманске популације, мотивисано је чињеницом да не пролази прича о геноциду у Сребреници и ‘сребренизацији’ Срба“, рекао је Додик за Радио-телевизију РС.

Он је подсјетио да се у фебруару организују избори за новог поглавара Исламске заједнице у БиХ, и да је у Сарајеву политички најпродуктивније изазвати сукоб са предсједником РС.

Ријасет Исламске заједнице саопштио је да ће предложити амбасадама муслиманских земаља да ускрате гостопримство предсједнику Републике Српске Милораду Додику и прогласе га персоном нон грата.

Ријасет је навео да предсједник Додик „у континуитету на рачун муслимана упућује шовинистичке, расистичке и изјаве које подстичу мржњу и искривљују чињенице“.

Буџет

Милорад Додик је такође рекао да би наметање буџета за 2011. годину од стране високог представника изазвало драматичне промјене у БиХ.

„Ако се то деси, то ће изазвати драматичне промјене у БиХ. Колико знам високи представник нема консензус у Савјету за имплементацију мира, али све је могуће“, рекао је Додик.

У том случају, рекао је предсједник Додик, Српска ће се одлучно бранити од угрожавања њеног фискалног система.

Он је подсјетио да је промјењен начин финансирања који је успостављен у Дејтону, а у којем су примарни субјекти били ентитети који су прикупљали новац и издвајали за потребе финансирања институција БиХ, што је произвело историјску штету за РС.

Додик је најавио да ће, уколико од 1. јануара буду блокирани рачуни трезора БиХ, Српска укинути одлуку о индиректним порезима и формирати службу која би прикупљала средства на њеној територији.

Предсједник Републике рекао је за Радио-телевизију РС да се у парламенту БиХ може усвојити буџет у обиму у којем је извршен у овој или прошлој години, али да он не може да буде повећан.

Финансирање јавних емитера

Говорећи о финансирању јавних емитера, предсједник Додик је оцијенио да постојећу таксу треба наплаћивати тако да се на простору Српске од укупне масе прикупљених такси за медије 70 одсто издвоји за РТРС, а 30 одсто другим медијима који се финансирају из комерцијалних основа.

Он је рекао да је прикупљање такси сада угрожено чињеницом да њихов значајан дио одлази на финансирање БХРТ-а, који је, како је нагласио, очито непријатељски расположен према Српској.

Ostavi poruku