Председник Венецуеле Уго Чавез оштро одговорио на критике свог америчког колеге Барака Обаме и поручио му да „гледа своја посла“. Обама раније изјавио да везе Каракаса са Ираном и Кубом не користе интересима Венецуеле и њеном народу.

Венецуелански председник Уго Чавез оштро је одговорио на критике америчког председника Барака Обаме и поручио му да „гледа своја посла“.

„Обама, гледај своја посла, фокусирај се на владавину у својој земљи коју си претворио у катастрофу. Остави нас на миру“, поручио је Чавез америчком председнику после критика на рачун спољне политике Каракаса које је Обама изнео у интервјуу листу Ел Универзал, преноси АП.

Обама је у јуче објављеном интервјуу рекао да је Венецуела поносна, суверена нација и да САД нема намеру да се меша у спољне послове Венецуеле, али да „ипак, мисли да везе Каракаса са Ираном и Кубом не користе интересима Венецуеле и њеном народу“.

У обраћању на састанку владиног кабинета који је приказан на државној телевизији, Чавез је љутитим тоном оптужио америчког председника да је изневерио очекивања Афроамериканаца и сиромашних Американаца, као и афричких земља које су веровале у њега када је преузео председничку функцију.

„Ти си разочарање за све те људе и остави нас на миру, Обама“, поручио је Чавез америчком председнику, преноси агенција АФП. Агенције подсећају да Обама и Чавез ишчекују следећу годину када ће се у САД и Венецуели одржати председнички избори.

„У свим земљама у региону желимо да видимо изборе који су слободни и поштени“, рекао је Обама у интервју венецуеланском листу и додао да је „несрећа“ што је венецуеланска влада више заинтересована за идеолошке битке из прошлости него за гледање у будућност.

Чавез је одговорио како је Обама „у потрази за гласовима“ и рекао: „Ако бих могао да будем кандидат тамо у САД, ја бих га почистио“.

Амбасада САД у Каракасу је без амбасадора од јула 2010. године, пошто је Чавез одбијао да да агреман америчком амбасадору Лари Палмеру оптужујући га да не поштује примедбе владе у Венецуели. То је навело Вашингтон да укине визу венецуеланском амбасадору у САД.

Ostavi poruku