Naslovna Srbija UN o trgovini organima u sredu

UN o trgovini organima u sredu

0

Nacrt rezolucije o trgovini organima u sredu pred Savetom bezbednosti, najavio predstavnik Rusije u najmoćnijem telu UN Vitalij Čurkin. Nacrt sastavili Srbija i Rusija.

Stalni predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti UN Vitalij Čurkin izjavio je da bi u sredu u Savetu bezbednosti trebalo da se glasa o Nacrtu rezolucije o formiranju međunarodnog mehanizma za istragu trgovine organima na Kosovu, koji bi bio odgovoran najvišem telu UN.

Na sajtu svetske organizacije za sredu je predviđena sednica na kojoj će jedna od tema biti i Unmik. Rusija ovog meseca predsedava Savetu bezbednosti UN.

Kako je naveo ruski ambasador, Nacrt rezolucije sastavili su pre nekoliko meseci Rusija i Srbija.

„Sada smo ga obnovili i učinili ga još preciznijim i jasnijim“, rekao je Čurkin, dodajući da su „konkretnije formulisane obaveze sprecijalnog predstavnika UN i Misije EU“.

Itar-tas navodi, iz diplomatskih izvora, da je Nacrtom predviđeno imenovanje specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN, koji će „nadgledati istrage“ i obezbeđivati vezu sa Savetom bezbednosti.

Specijalni predstavnik bi, u slučaju potrebe, i sam mogao da „organizuje i vodi istražne aktivnosti“.

Autori Nacrta rezolucije pozivaju „sve države i pravna lica da sarađuju sa Euleksom i specijalnim predstavnikom generalnog sekretara UN i pružaju im pomoć u vidu dostavljanja informacija, činjenica i dokumenata koji se tiču istrage“.

Nacrt, takođe, sadrži preporuku Euleksu da obezbedi „pouzdan sistem zaštite svedoka“, navodi Itar-tas.

Agencija podseća da se Rusija zalaže za sveobuhvatnu i objektivnu istragu navoda iz izveštaja Dika Martija o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji.

Itar-tas citira predstavnika za štampu ruskog Ministarstva inostranih poslova Aleksandra Lukaševiča koji kaže da takav stav proizlazi iz „krajnje nezadovoljavajuće situacije u vezi sa zaštitom svedoka na Kosovu, što je potvrdio i Savet Evrope“.

„Te činjenice se i sada ignorišu“, konstatovao je predstavnik ruskog MIP i dodao da „kao posledica toga dolazi do likvidacije ključnih svedoka vezanih za ileganu trgovinu ljudskim organima“.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku

Exit mobile version