Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ил умро је, у суботу, у 69. години, јавила је тамошња државна телевизија.

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ил умро је у суботу, 17. децембра, од срчаног удара, јавила је тамошња државна телевизија.

Рано јутрос, водитељка вести државне телевизије Северне Кореје, веома емотивно и кроз сузе, у традиционалном црном кимону, саопштила је да је у суботу, 17. децембра, преминуо лидер те земље Ким Џонг Ил.

„То је највећи губитак за партију. И то је за наш народ, и целу нацију – највећа туга“, рекла је водитељка.

Према наводима севернокорејске агенције Ким Џонг Ил је умро од „јаког инфаркта миокарда и срчаног удара“ у свом луксузном блиндираном возу, током путовања.

Упркос томе што је био један од светских лидера с најдужим стажом на челу земље, мало се зна о Киму. Ретко се обраћао јавности, скоро никада није путовао у иностранство, а чак и у његовој званичној биографији нема много конкретних података.

Према службеној биографији Ким Џонг Ил је рођен 16. фебруара 1942. године на планини Пекту у северном делу Кореје.

Међутим, у совјетској евиденцији стоји да је рођен у сибирском селу Вјатское, недалеко од Хабаровска и то 16. фебруара 1941. То је место где је његов отац био командант батаљона 88. совјетске Бригаде, коју су чиниле избеглице из Кине и Кореје.

Претпоставља се да је година рођења промењена у званичним списима Северне Кореје како би изгледало да је Ким Џонг Ил рођен у тренутку када је његов отац имао 30 година.

Син вечног председника

На чело Северне Кореје дошао је после смрти свог оца 1994. године, али никад није званично имао функцију шефа државе пошто је Ким Ил Сунг, постхумно, именован за вечног председника.

Његове званичне позиције су Председник Националног комитета одбране Демократске Народне Републике Кореје, Врховни командант Корејске народне армије и Генерални секретар Радничке партије Кореје.

Попут оца, и Ким Џонг Ил, био је центар јаког култа личности унутар Северне Кореје. Константно је хваљен и почаствован као херој, говорник и велики човек без премца, а у неговој званичној биографији истиче се непрекидно жртвовање за домовину.

Ким Џонг Ил биће сахрањен 28. децембра у Пјонгјангу. Дани жалости трајаће од 17. до 29. децембра.

За наследника на месту првог човека Северне Кореје одређен је његов најмлађи син Ким Џонг Ун, који још нема 30 година, објавила је новинска агенција КЦНА.

Ни о Ким Џонг Уну, који је последњих година унапређен као политичар и војник, не зна се много, а државни медији позвали су становништво да га призна за новог лидера.

„Сви чланови партије, војске и јавности морају да поштују власт друга Ким Џонг Уна“, наводи агенција КЦНА.

У суседној Јужној Кореји, војска је стављена у стање приправности, а влада је најавила хитну седницу Савета за националну безбедност. Сеул још није донео одлуку да ли ће упутити саучешће Пјонгјангу поводом Кимове смрти.

Иначе, односи између две Кореје затегнути су од примирја потписаног после Корејског рата (1950-1953).

Реагујући на вест о смрти севернокорејског лидера, америчке власти су саопштиле да су у контакту са савезницима у Јужној Кореји и Јапану и да Пентагон, ЦИА и Стејт департмент треба да одрже ванредне састанке, на којима ће се разматрати новонастала ситуација.

У Јапану, бившој колонијалној сили у Кореји (1910-1945), најављена је хитна седница владе, а из Токија су упућени изрази саучешћа због изненадне смрти Ким Џонг-Ила.

Кина, која је један од ретких савезника Северне Кореје, пренела дубоко жаљење због смрти њеног вође Ким Џонг Ила.

Ostavi poruku