Bugarski general u penziji Stefan Popov prodao je tri vojna helikoptera Mi-24 Amerikancima, a za mašine koje odavno nisu u sastavu Bugarska armije uzeo je između 25.000 i 30.000 dolara po komadu.

„Uspio sam da ih prodam nešto skuplje nego što sam ih kupio. Ne znam za šta će ih koristiti Amerikanci, ali više neću da se bavim trgovinom takvom tehnikom. Za nju ne postoji tržište“, izjavio je Popov sofijskom dnevniku „Trud“.

Bugarski general kupio je tokom 2004. godine osam vojnih helikoptera Mi-24.

Motori većine helikoptera nisu bili ispravni, ali su osposobljeni nakon remonta i mogu da se koriste u vojne, transportne ili turističke svrhe.

Prema riječima stručnjaka, SAD mogu da koriste ovu tehniku za pripremu pilota da lete ovim letjelicama u obavještajne misije.

Bugarsko Ministarstvo odbrane krajem protekle sedmice prodalo je 12 polovnih helikoptera ruske proizvodnje tipa Mi-17 i Mi-24 za oko 12,2 miliona evra.

Na licitaciji je učestvovalo 16 kompanija, a početna cijena po jednoj letjelici iznosila je od 120.000 do 620.000 evra.

Posljednjih godina biznis sa rukom vojnom tehnikom, koju prodaju zemlje bivšeg Varšavskog ugovora bilježi rast, a na posljednjoj licitaciji u Bugarskoj posebno interesovanje pokazale su kompanije koje rade na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi, i to za helikoptere Mi-24.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku