Nemačka kancelarka zatražila od Prištine „konstruktivan pristup dijalogu“. Od Beograda traži „ukidanje paralelnih struktura“ na severu. Do kraja dana sa zvaničnicima međunarodnih misija i nemačkim vojnicima.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, posle razgovora sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, rekla da „ne želi paralelne strukture na severu Kosova“. Od Prištine je zatražila konstruktivan pristup dijalogu sa Beogradom.

Merkel je istakla da je neophodno pronalaženje rešenja za sukobe na severu Kosova, da pri tome Srbija treba da ispuni zahteve koje je ona iznela letos u Beogradu, ali da takođe i Kosovo treba da doprinese rešavanju problema.

„U direktnim smo kontaktima sa Beogradom i Srbiji smo jasno rekli da treba da uspostavi razumnu robnu razmenu sa Kosovom, što trenutno nije slučaj, da se uspostavi kontrola prelaza i ukinu parlalene strukture“, rekla je Merkelova.

Govoreći o situaciji na severu Kosova, Merkel je rekla da je potrebno da se pre svega uspostave „razumni oblici“ odnosa.

„Zatražila sam da kosovska strana da doprinos“, rekla je Angela Merkel.

Nemačka kancelarka je rekla da ne želi da u Prištini govori o tome šta Srbija treba da učini, već da je kosovskom premijeru prenela šta Priština treba da uradi.

„Nezavisnost Kosova je bio veliki korak, a sada kosovska strana mora delovati odgovorno u smislu mirnog rešavanja svih problema“, kaže Merkel i dodaje da je bitno da kosovske vlasti sarađuju sa Euleksom i to ne samo na papiru, za šta je dobila garancije od Hašima Tačija.

Govoreći o dijalogu, Merkelova je istakla da je potrebno primeniti dogovore, a kao primer navela primer zajedničku carinsku kontrolu, u čijem sprovođenju i kosovska strana treba da da svoj doprinos.

Budućnost celog regiona je, kaže Merkel, u Evropskoj uniji.

Tači je rekao da će vlasti u Prištini ispuniti obaveze, naglašavajući da je „poglavlje sukoba na Kosovu zatvoreno“, te da „počinje period saradnje“.

„Kosovo je odlučno da zaključi istorijsko poglavlje konflikata. Budućnost je važan deo identiteta Kosova. Ne želimo dozvoliti da nas istorija drži kao taoce. Moramo biti deo EU i NATO“, rekao je Tači, dodajući da trećina stanovništva Kosova već živi u EU.

„Dijalog nije jedna od opcija, već jedina mogućnost za rešavanje problema između Kosova i Srbije. Ali, ovaj dijalog ima smisla samo kada se sprovedu svi sporazumi. Pozivamo Srbiju da to učini“, rekao je Tači.

„Vlada u Prištini rešena je da uključi građane severa Kosova u te procese, jer je to njegov ustavni zadatak, a oni su naši građani“, rekao je Tači i dodao da na severu ne postiji „konflikt države i građana već zakona sa anarhijom“.

Do kraja dana, Angela Merkel će obići nemačke vojnike u sastavu Kfora, a sastaće se i sa komandantom Kfora nemačkim generalom Erhardom Drevsom, šefom Euleksa Gvazije De Marnjakom i izaslanikom EU na Kosovu Fernandom Đentilinijem.

Po dolasku u Prištinu, Merkelova je podsetila da se nedavno videlo da učešće u međuanrodnim snagama može biti opasno i da su poslednji incidenti pokazali da ima još puno posla u rešavanju problema i poboljšanju odnosa sa Srbijom.

Ostavi poruku