Немачка канцеларка затражила од Приштине „конструктиван приступ дијалогу“. Од Београда тражи „укидање паралелних структура“ на северу. До краја дана са званичницима међународних мисија и немачким војницима.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је, после разговора са косовским премијером Хашимом Тачијем, рекла да „не жели паралелне структуре на северу Косова“. Од Приштине је затражила конструктиван приступ дијалогу са Београдом.

Меркел је истакла да је неопходно проналажење решења за сукобе на северу Косова, да при томе Србија треба да испуни захтеве које је она изнела летос у Београду, али да такође и Косово треба да допринесе решавању проблема.

„У директним смо контактима са Београдом и Србији смо јасно рекли да треба да успостави разумну робну размену са Косовом, што тренутно није случај, да се успостави контрола прелаза и укину парлалене структуре“, рекла је Меркелова.

Говорећи о ситуацији на северу Косова, Меркел је рекла да је потребно да се пре свега успоставе „разумни облици“ односа.

„Затражила сам да косовска страна да допринос“, рекла је Ангела Меркел.

Немачка канцеларка је рекла да не жели да у Приштини говори о томе шта Србија треба да учини, већ да је косовском премијеру пренела шта Приштина треба да уради.

„Независност Косова је био велики корак, а сада косовска страна мора деловати одговорно у смислу мирног решавања свих проблема“, каже Меркел и додаје да је битно да косовске власти сарађују са Еулексом и то не само на папиру, за шта је добила гаранције од Хашима Тачија.

Говорећи о дијалогу, Меркелова је истакла да је потребно применити договоре, а као пример навела пример заједничку царинску контролу, у чијем спровођењу и косовска страна треба да да свој допринос.

Будућност целог региона је, каже Меркел, у Европској унији.

Тачи је рекао да ће власти у Приштини испунити обавезе, наглашавајући да је „поглавље сукоба на Косову затворено“, те да „почиње период сарадње“.

„Косово је одлучно да закључи историјско поглавље конфликата. Будућност је важан део идентитета Косова. Не желимо дозволити да нас историја држи као таоце. Морамо бити део ЕУ и НАТО“, рекао је Тачи, додајући да трећина становништва Косова већ живи у ЕУ.

„Дијалог није једна од опција, већ једина могућност за решавање проблема између Косова и Србије. Али, овај дијалог има смисла само када се спроведу сви споразуми. Позивамо Србију да то учини“, рекао је Тачи.

„Влада у Приштини решена је да укључи грађане севера Косова у те процесе, јер је то његов уставни задатак, а они су наши грађани“, рекао је Тачи и додао да на северу не постији „конфликт државе и грађана већ закона са анархијом“.

До краја дана, Ангела Меркел ће обићи немачке војнике у саставу Кфора, а састаће се и са командантом Кфора немачким генералом Ерхардом Древсом, шефом Еулекса Гвазије Де Марњаком и изаслаником ЕУ на Косову Фернандом Ђентилинијем.

По доласку у Приштину, Меркелова је подсетила да се недавно видело да учешће у међуанродним снагама може бити опасно и да су последњи инциденти показали да има још пуно посла у решавању проблема и побољшању односа са Србијом.

Ostavi poruku