Извјестилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин сматра да поруке политичара из Београда показују да им Европа није међу приоритетима.

Кацин је нагласио да баш у вријеме када је Хрватска потписала Споразум о ступању у ЕУ, што је историјски догађај и највећи пораз евроскептичара у ЕУ, сљедећа држава, Србија, као да жели да избјегне европску агенду.

Он је за Радио „Слободна Европа“ рекао да поруке које у овом тренутку стижу из Београда „сугеришу да европска политика није више високо на агенди политичара у Србији“.

Кацин је поновио да ЕУ није тражила од Србије да призна Косово, нити је то једнострано чинила било која држава – чланица ЕУ.

„То могу само на неки начин ставити у контекст ситуације у којој се налази Србија, а то је предизборна клима и изборне потребе појединих странака. Нисам то разумио као изјаву предсједника Србије, већ као изјаву предсједника Демократске странке који жели и онај дио бирачког тијела који се још увијек више бави прошлошћу него будућношћу Србије“, закључио је Кацин.

Кацин сматра да није на мјесту пребацивање кривице за недобијање кандидатског статуса на ЕУ, у којој огромна већина чланица искрено и активно подржава Србију, или, пак, на Њемачку.

Грађани Србије заслужују да чују само истину из уста својих највиших представника, нагласио је Кацин, реагујући на изјаве министра унутрашњих послова Србије Ивице Дачића, али и предсједника Бориса Тадића да се у посљедњим тренуцима преговора уочи 9. децембра од Србије тражило признање Косова као услов за добијање статуса кандидата за ЕУ.

Ostavi poruku