Насловна Босна и Херцеговина ИЗ тражи да Додика прогласе непожељним

ИЗ тражи да Додика прогласе непожељним

0

Ријасет Исламске заједнице у БиХ упутиће приједлог амбасадама муслиманских земаља и затражити од њих да Милораду Додику, предсједнику Републике Српске, ускрате гостопримство и прогласе га персоном нон грата, саопштено је данас из ове вјерске институције.

„Милорад Додик континуирано у својим јавним наступима у фокус пажње узима ислам и муслимане. Неке од тих изајава су шовинистичке, расистичке, подстичу мржњу и искривљују чињенице. Није ријеткост да Додик Бошњаке третира као босанске муслимане или само муслимане, што представља дрско негирање њиховог националнаог идентитета, а одрицање једном народу пунине његовог националног идентитета у ствари је оживљавање поражених и одбачених идеологија апартхејда и фашизма“, пише у саопштењу ИЗ БиХ, које је потписао Екрем Туцаковић.

У саопштењу се наводи да су Додикове изјаве у јавности у вези са исламом дио програма његове политичке партије, јер га у томе слиједи и Никола Шпирић, потпредсједник СНСД-а и предсједавајући Савјета министара БиХ.

Према наводима из саопштења, на овакво дјеловање не смије се гледати благонаклоно, те треба да реагује цивилизована домаћа и међународна политика како би зауставила „вирус шовинизма и фашизма“.

„Таква политика припрема нови геноцид и прогон Бошњака зато што су муслимани, а све чланице УН-а дужне су се борити против чињења геноцида и свега онога што томе води“, пише у саопштењу.

У Ријасету ИЗ БиХ очекују да „релевантни политички фактори препознају, осуде и зауставе опасну, деструктивну и античовјечну политику Милорада Додика“.

„Посебно је важно да то схвате у Београду, јер њихово пријатељство и подршка Милораду Додику значи стајање иза његових шовинистичких и расистичких изјава и вријеђања ислама и муслимана. Смртоносни вирус деструкције и зла мора бити изолиран“, наводи се у саопштењу.

Приједлогу да амбасаде муслиманских земаља откажу Додику гостопримство претходи закључак да „идеје и говор Додика и Биљане Плавшић шире исламофобију, а они који то чине и подржавају, у интересу свјетског мира и хуманизма, морају бити осуђени и изолирани“.

Александра Пандуревић, предсједавајућа Комисије за људска права и етику Парламентране скупштине БиХ, каже да саопштење Ријасета ИЗ представља застрашујући говор мржње, што је разлог да се сви у овој земљи дубоко забрину.

„И кроз ово саопштење реис Церић се промовише у ајатолаха, изједначавајући себе са ИЗ и политиком бошњачких партија. Нико у РС нема ништа против традиције босанских муслимана нити се плаши њихових вјерских погледа, али сви у овој земљи, и Срби и Бошњаци и Хрвати, треба да се плаше исламског радикализма који је овдје увезен током рата и који је пустио коријење“, казала је Пандуревићева.

Истиче да је нарочито опасно што такви покрети имају заштиту реиса Церића и појединих бошњачких политичара те што ИЗ, умјесто да смирује страсти, настоји да продуби јазове између народа у БиХ.

Коментар посланика и делегата који се баве људским правима и етиком у бх. парламенту јуче нисмо добили, јер се на телефонске позиве нису јавили Нермина Капетановић, Халид Гењац, Јосип Мерџо и Младен Иванковић Лијановић.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version