Rijaset Islamske zajednice u BiH uputiće prijedlog ambasadama muslimanskih zemalja i zatražiti od njih da Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske, uskrate gostoprimstvo i proglase ga personom non grata, saopšteno je danas iz ove vjerske institucije.

„Milorad Dodik kontinuirano u svojim javnim nastupima u fokus pažnje uzima islam i muslimane. Neke od tih izajava su šovinističke, rasističke, podstiču mržnju i iskrivljuju činjenice. Nije rijetkost da Dodik Bošnjake tretira kao bosanske muslimane ili samo muslimane, što predstavlja drsko negiranje njihovog nacionalnaog identiteta, a odricanje jednom narodu punine njegovog nacionalnog identiteta u stvari je oživljavanje poraženih i odbačenih ideologija aparthejda i fašizma“, piše u saopštenju IZ BiH, koje je potpisao Ekrem Tucaković.

U saopštenju se navodi da su Dodikove izjave u javnosti u vezi sa islamom dio programa njegove političke partije, jer ga u tome slijedi i Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a i predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Prema navodima iz saopštenja, na ovakvo djelovanje ne smije se gledati blagonaklono, te treba da reaguje civilizovana domaća i međunarodna politika kako bi zaustavila „virus šovinizma i fašizma“.

„Takva politika priprema novi genocid i progon Bošnjaka zato što su muslimani, a sve članice UN-a dužne su se boriti protiv činjenja genocida i svega onoga što tome vodi“, piše u saopštenju.

U Rijasetu IZ BiH očekuju da „relevantni politički faktori prepoznaju, osude i zaustave opasnu, destruktivnu i antičovječnu politiku Milorada Dodika“.

„Posebno je važno da to shvate u Beogradu, jer njihovo prijateljstvo i podrška Miloradu Dodiku znači stajanje iza njegovih šovinističkih i rasističkih izjava i vrijeđanja islama i muslimana. Smrtonosni virus destrukcije i zla mora biti izoliran“, navodi se u saopštenju.

Prijedlogu da ambasade muslimanskih zemalja otkažu Dodiku gostoprimstvo prethodi zaključak da „ideje i govor Dodika i Biljane Plavšić šire islamofobiju, a oni koji to čine i podržavaju, u interesu svjetskog mira i humanizma, moraju biti osuđeni i izolirani“.

Aleksandra Pandurević, predsjedavajuća Komisije za ljudska prava i etiku Parlamentrane skupštine BiH, kaže da saopštenje Rijaseta IZ predstavlja zastrašujući govor mržnje, što je razlog da se svi u ovoj zemlji duboko zabrinu.

„I kroz ovo saopštenje reis Cerić se promoviše u ajatolaha, izjednačavajući sebe sa IZ i politikom bošnjačkih partija. Niko u RS nema ništa protiv tradicije bosanskih muslimana niti se plaši njihovih vjerskih pogleda, ali svi u ovoj zemlji, i Srbi i Bošnjaci i Hrvati, treba da se plaše islamskog radikalizma koji je ovdje uvezen tokom rata i koji je pustio korijenje“, kazala je Pandurevićeva.

Ističe da je naročito opasno što takvi pokreti imaju zaštitu reisa Cerića i pojedinih bošnjačkih političara te što IZ, umjesto da smiruje strasti, nastoji da produbi jazove između naroda u BiH.

Komentar poslanika i delegata koji se bave ljudskim pravima i etikom u bh. parlamentu juče nismo dobili, jer se na telefonske pozive nisu javili Nermina Kapetanović, Halid Genjac, Josip Merdžo i Mladen Ivanković Lijanović.

Ostavi poruku