Број жртава тајфуна који је погодио југ Филипина данас је порастао на 650, а спасиоци трагају за више од 800 људи чија је судбина непозната, саопштили су званичници.

Најтеже су погођени градови Кагајан де Оро и оближња лука Илиган, на острву Минданао. Олуја је стигла до обале у вријеме док су људи спавали касно прексиноћ и донијела огромне количине кише у веома кратком периоду, уз снажан вјетар.

Филипински Црвени крст саопштио је да су погинуле 652 особе у осам провинција на југу земље.

„Наша канцеларија преплављена је стотинама захтјева да помогнемо у потрази за несталим родитељима, дјецом и рођацима“, рекао је новинарима генерални секретар Црвеног крста Гвендолин Панг.

Он је додао да се акција потраге проводи у сарадњи са локалним властима, полицијом и осталим хуманитарним агенцијама. Поплаве су однијеле читаве куће са породицама у десетинама обалских села у околини Кагајан дел Ора и Илигана.

Државна агенција за ванредне ситуације тврди да су локалне власти и мјештани добили упозорење три дана прије удара тајфуна Ваши.

Ово се први пут десило у нашем граду“, изјавио је градоначелник Кагајан де Ора. Он је рекао да званичници у овом подручју нису добили адекватно упозорење прије удара тајфуна.

Припадници службе за ванредне ситуације и здравствени радници покушавају да ријеше проблем великог броја тијела која су до сада пронађена. Многа су нагомилана једна преко других у локалним мртвачницама.

Минданао је најјужније филипинско велико острво, богато рудама и погодно за узгајање риже. Острво се не налази на уобичајеној путањи већине од двадесетак тајфуна који сваке године погоде Филипине.

Ostavi poruku