Само првог дана, у седам мултиплекса широм Хрватске, филм „Парада“ Срђана Драгојевића, погледало је више од 1.500 гледалаца, што је често резултат који хрватски филм постигне током читаве своје дистрибуције.

После Подгорице и Бањалуке, филм „Парада“ Срђана Драгојевића приказана је и у Загребу, Ријеци и Сплиту, а само првог дана у седам мултиплекса широм Хрватске филм је погледало више од 1.500 гледалаца, што је често резултат који домаћи филм постигне током читаве своје дистрибуције, саопштио је српски дистрибутер „Синефест“.

Хрватски дистрибутер очекује да ће „Параду“ у Хрватској видети чак 60.000 гледалаца, што је више него што сви хрватски филмови постигну заједно током једне године приказивања.

„Ово отварање је у рангу отварања јачих холивудских блокбастера“, изјавила је представница дистрибутерске куће „Blitz“ Инес Јурчић.

Драгојевић, чије су „Ране“ први српски филм који је приказан у Хрватској, изјавио је да му је ово већ четврта премијера у Загребу, али да ни једна до сада, укључујући и „Ране“, није прошла овако добро.

„Аплауз је трајао више од 10 минута и било је заиста дирљиво. Овакав аплауз могу једино да упоредим са реакцијом публике у Новом Саду и Нишу. У Ријеци је било традиционално одлично, али не као у Загребу“, испричао је Драгојевић.

Продуцент филма Биљана Првановић рекла је да је најпријатније била изненађена овацијама у Сплиту.

„Од читаве хрватске ‘турнеје’ у Сплиту је било најемотивније, а највише смо се прибојавали како ће сплитска публика реаговати, поготово што се неким навијачима ‘Торциде’ није допало што хомосексуалац носи мајицу са натписом ‘Хајдук живи вјечно’. Али као и код нас, све предрасуде су пале у воду када су људи видели филм“, истакла је Првановићева.

Екипа „Параде“ сада је у Скопљу, а турнеју по бившој Југославији завршиће у Љубљани 20. децембра.

Када филм почне да се даје широм Словеније, „Парада“ ће се на читавом екс-Ју простору приказивати симултано са више од 30 филмских копија.

Дистрибутер „Синефест“ очекује да ће гледаност филма у Србији следеће седмице достићи цифру од 300.000 људи.

Ostavi poruku