БиХ има јасно дефинисане надлежности како домаће тако и међународне и она се неће распасти, тврди Канцеларија високог представника у БиХ /ОХР/.

„Чињеница је да је БиХ суверена држава од 1992. године, кад је једногласно примљена у Уједињене нације. БиХ се неће распасти. Уставни суд БиХ, такође дејтонска институција, је то много пута потврдио; предсједник /Републике Српске Милорад/ Додик, као изабрани званичник у БиХ треба то да схвати и поштује“, кажу из ОХР, реагујући на јучерашњу изјаву предсједника Додика да ће се БиХ подијелити и природно распасти.

ОХР сматра да би предсједник Додик, који је и лидер СНСД-а, заједно са другим страначким лидерима који су побиједили на изборима 2010. године, требало да интензивирају дијалог у циљу постизања компромиса за именовање новог Савјета министара и усвајања буџета којим ће се, како кажу, обезбиједити потпуно функционисање институција на нивоу БиХ.

Службеник за односе са јавношћу у ОХР Љиљана Радетић рекла је данас Срни да се ставови изнесени у овом саопштењу односе на све у БиХ, а не само на предсједника РС.

На питање Срне зашто је ОХР реаговао само на изјаву предсједника Додика, а не и на јучерашње саопштење СДА у којем кажу да „они којима се не свиђа БиХ могу да је напусте“, те да „БиХ не може бити дио `Велике Србије`“, већ „може бити само великог белаја“, Радетићева је рекла да се у принципу ово саопштење односи на све у БиХ, да су ставови изнесени у њему генерално ставови ОХР и да сви то треба да поштују без разлике.

Извор: СРНА

Ostavi poruku