Nastavljeni sukobi u Kairu, osmoro mrtvih, 300 povređenih. Demonstranti traže da vojni režim u zemlji odmah preda vlast civilnoj upravi.

Sukobi vojske i demonstranata u centru Kaira nastavili su se i danas, a u nemirima koji traju dva dana poginulo je osmoro, a povređeno više od 300 ljudi, javila je egipatska državna televizija.

Stotine demonstranta bacali su rano jutos kamenje i molotovljeve koktele na pripadnike snaga bezbednosti koji su blokirali ulice oko zgrade parlamenta bodljikavom žicom, a vojnici u sukobima oko kancelarija vlade koriste palice, a prema navodima svedoka, i električne štapove za stoku.

Nasilje je izbilo juče pošto su vojnici upali u kamp demonstranata koji traže hitan odlazak vojne i upostavljanje civilne vlasti, u blizini trga Tahrir, simbola demonstracija protiv režima bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka.

Rojters javlja da je centar Kaira pretvoren u „dimom ispunjeno bojište“ i da su sukobi koji od juče traju najžešći od prethodnih antirežimskih protesta.

Demonstranti u Kairu protestuju od kraja novembra tražeći od vojnog rukovodstva da preda vlast civilnim liderima, a najnoviji sukobi bacili su u senku prebrojavanje glasova u drugoj fazi izbora za donji dom parlamenta.

Vojne vlasti, koje su suspendovale Ustav, saopštile su da će predati vlast posle predsedničkih izbora, koji treba da budu održani do kraja juna sledeće godine, a za sada su nejasna ovlašćenja prelazne egipatske vlade i parlamenta za čije predstavnike su izbori u toku.

 

Ostavi poruku