Настављени сукоби у Каиру, осморо мртвих, 300 повређених. Демонстранти траже да војни режим у земљи одмах преда власт цивилној управи.

Сукоби војске и демонстраната у центру Каира наставили су се и данас, а у немирима који трају два дана погинуло је осморо, а повређено више од 300 људи, јавила је египатска државна телевизија.

Стотине демонстранта бацали су рано јутос камење и молотовљеве коктеле на припаднике снага безбедности који су блокирали улице око зграде парламента бодљикавом жицом, а војници у сукобима око канцеларија владе користе палице, а према наводима сведока, и електричне штапове за стоку.

Насиље је избило јуче пошто су војници упали у камп демонстраната који траже хитан одлазак војне и упостављање цивилне власти, у близини трга Тахрир, симбола демонстрација против режима бившег председника Хоснија Мубарака.

Ројтерс јавља да је центар Каира претворен у „димом испуњено бојиште“ и да су сукоби који од јуче трају најжешћи од претходних антирежимских протеста.

Демонстранти у Каиру протестују од краја новембра тражећи од војног руководства да преда власт цивилним лидерима, а најновији сукоби бацили су у сенку пребројавање гласова у другој фази избора за доњи дом парламента.

Војне власти, које су суспендовале Устав, саопштиле су да ће предати власт после председничких избора, који треба да буду одржани до краја јуна следеће године, а за сада су нејасна овлашћења прелазне египатске владе и парламента за чије представнике су избори у току.

 

Ostavi poruku