Званичници САД вјерују да се амерички шпијунски авион распао приликом пада у Ирану, али да су га ирански војни стручњаци саставили како би на снимцима показали да није оштећен, пише „Вол стрит журнал“.

Ирански војни званичници приказани су како испитују беспилотну летјелицу на видео снимцима објављеним прошле седмице. Техеран тврди да је авион погођен прије него што се приземио без већих оштећења.

Амерички званичници наводе да су пилоти, који су управљали летјелицом даљинским командама, изгубили контролу над авионом и да се он потом распао на три дијела.

Авион „ЕРКУ-170 сентинел“ је најмодернија шпијунска летјелица у арсеналу америчког ваздухопловства, а користи је и централна обавјештајна служба.

Амерички званичници вјерују да су Иранци успјели да саставе летјелицу и изложе је, што је покренуло бурну дебату међу политичарима у Вашингтону. Чланови Конгреса бијесни су јер та летјелица нема систем за самоуништавање у случају да падне у туђе руке.

Званичници вјерују да је авион поново офарбан, у покушају Иранаца да прикрију оштећења. Америчка страна тврди да је стварна боја авиона једна нијанса сиве, а не бијела, како се види на снимцима.

„Пилоти нису управљали авоном и спустили га. Авион се срушио, а они су га саставили како би изгледало да је читав, као да су саставили слагалицу“, изјавио је један званичнику Вашингтону.

У случају да се авион заиста распао, штета за америчке обавјештаје службе била би знанто умањена. Амерички предсједник Барак Обама изјавио је раније да је од Ирана затражено да врати летјелицу, али је Техеран то одбио.

Ostavi poruku