Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik izjavio je danas Srni da je poziv Kancelarije visokog predstavnika /OHR/ na intenziviranje dijaloga s ciljem postizanja kompromisa za imenovanje novog Savjeta ministara BiH i usvajanja budžeta poziv na poslušnost, a ne na dijalog.

Predsjednik Republike je naglasio da je OHR problem u BiH, a ne rješenje. „Sve devijacije, sve što je propast u BiH napravio je OHR i to je definitivno učinio tako što je tumačio ‘duh Dejtona’, a ne što je primjenjivao ‘slovo Dejtona'“, istakao je Dodik, komentarišući današnje saopštenje OHR-a u kojem se navodi da bi predsjednik RS, umjesto što nastavlja sa retorikom podjele, trebalo da intenzivira dijalog sa drugim stranačkim liderima u cilju postizanja kompromisa za imenovanje novog Savjeta ministara i usvajanja budžeta.

Predsjednik Dodik je ocijenio da BiH ne bi bila u institucionalnoj, sistemskoj krizi u kakvoj je danas da je OHR provodio „slovo“, a ne „duh Dejtona“. „OHR je arogantno nametao zakone, mijenjao politički sistem, a time mijenjao i Dejtonski sporazum i zbog te promjene i ohrabrivanja bošnjačkih političkih krugova u Sarajevu da mogu da računaju na intervencionizam OHR-a, došlo je do sadašnjeg zastoja i nemogućnosti dijaloga“, naglasio je Dodik.

Što se tiče dijaloga, rekao je predsjednik RS, savršeno dobro se zna da su dijalozi održavani, ali to u OHR-u ne znaju. „Poznato je da smo mi iz RS davali konstruktivne prijedloge, da smo bili spremni prije godinu dana da uđemo u formiranje Savjeta ministara i uspostavili saradnju sa dvije političke partije koje tamo odlučuju i postigli saglasnost o tome“, rekao je Dodik.

On je podsjetio da su SNSD i SDS definisali svoje politike na nivou BiH i tražili i organizovali sastanke u vezi dijaloga, ali da to sve nije uspjelo, jer je OHR ohrabrivao jednu strukturu u BiH.

„Poštivanje ustava je primarni cilj naše saradnje na nivou BiH. Mi smo spremni da uradimo sve, imamo konstruktivne prijedloge u vezi pitanja ‘Sejdić – Finci’, popisa stanovništva, sistema državne pomoći, ali očigledno da zastoji koje imamo u Federaciji BiH su te vrste da naprosto svaka vrsta dijaloga bude zarobljena od tih problema“, rekao je Dodik i naglasio da je pozivanje predstavnika Srpske na dijalog apsolutno degutantna.

On je istakao da OHR nije sagovornik za unutrašnjopolitička pitanja i da OHR i zaostala struktura raznih trećerazrednih političkih analitičara koji rade u OHR-u apsolutno ne zavređuju pažnju. „Vjerovatno i ovaj moj komentar na njihove tvrdnje je preširok i ne zaslužuje sigurno jednu ovakvu dimenziju“, ocijenio je Dodik.

On je naglasio da je današnje saopštenje OHR-a „alibi saopštenje“, jer ova kancelarija želi da se odbrani od javnosti u Sarajevu, koja stalno nagoni na neku vrstu intervencionizma isključivo u korist Sarajeva i sarajevske političke čaršije.

Na pitanje Srne kako komentariše činjenicu da OHR veoma često reaguje na njegove izjave, a sa druge strane veoma rijetko na izjave bošnjačkih lidera, predsjednik Srpske je rekao da su OHR i cijela međunarodna zajednica u strahu da ne isprovociraju Sarajevo, odnosno da im neko tamo ne bi okupio 5 000 ljudi ispred zgrade OHR i protestovao protiv njih.

„Oni su u paničnom strahu da im se to ne desi, tako da sam ja ponekad mislio da se organizujemo i mi iz RS i da nas dođe 5 000 u Sarajevo i protestujemo protiv OHR-a, da ih jednostavno oslobodimo tog straha. To je demokratski način okupljanja. Mislim da niko ne bi imao ništa protiv toga da dođe nas 5 000 iz RS ispred OHR-a, koji nas uništava i 20 godina pokušava ovdje da nam nametne svoje stavove“, rekao je predsjednik RS.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku