Босна и Херцеговина не успева да пронађе унутрашњи консензус, оценио Милорад Додик и додао да земља живи од инфузије коју добија од међународне заједнице.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Босна и Херцеговина не успева да нађе унутрашњи консензус и да живи на инфузију коју добија од међународне заједнице, која упорно покушава да одржи БиХ на окупу.

Према његовим речима, Република Српска није против територијалног интегритета БиХ и њеног међународног капацитета и додаје да ће Бањалука остати до краја привржена очувању дејтонских вредности.

„Међутим, очигледно је да неки с тим нису задовољни и да покушавају да направе централизацију БиХ. Ни све ригорозне мере високих представника нису у БиХ успеле да направе одрживо стање“, оценио је Додик, преноси Фена.

Додик је новирима у Бањалуци рекао да се само политичким договором и уважавањем свих може наћи „неки минимални консензус око БиХ“ и можда ставити мораторијум на политичке расправе у БиХ.

Коментиришући извештај Мониторинг комитета Савета Европе о БиХ, Додик је нагласио да се у Савету Европе, „задржава стереотип о лошим момцима који долазе из РС, због чега и њега, као председника који представља РС, сматрају кривим“. Такви извештаји немају везе „са стварношћу у БиХ“, закључио је Додик.

У извештају се наводи да је криза у Босни и Херцеговини најтежа од 1995. године и да су Република Српска и председник Милорад Додик главни кривци за негативну ситуацију у БиХ.

Ostavi poruku