Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Luis Moreno Okampo izjavio je da postoje „ozbiljne sumnje“ da je smrt libijskog lidera Moamera Gadafija bila ratni zločin.

Okampo je, poslije izvještaja iznijetog pred Savjetom bezbjednosti UN, izjavio juče novinarima da je poslao pismo lideru libijskog Nacionalnog prelaznog savjeta u kome se raspituje za vladine planove da istraži navodne ratne zločine svih strana, uključujući i pobunjenike, prenijela je agencija AP.

Ova izjava glavnog tužioca MKS uslijedila je dan nakon što je objavljeno da je Gadafijeva ćerka Ajša zatražila od MKS istragu u vezi sa ubistvom njenog oca i brata.

U kopiji pisma u koju je Rojters imao uvid, piše da su Moamer Gadafi i njegov sin Motasim „ubijeni na najužasniji način, a da su njihova tijela zatim prikazana javnosti i groteskno oskrnavljena uz potpuno kršenje islamskog zakona“.

„Slike tog divljaštva prikazane su širom svijeta, što je kod moje klijentkinje izazvalo ozbiljan emocionalni potres“, navodi u pismu Nik Kaufman, advokat koji predstavlja Ajšu Gadafi.

Moamer Gadafi i njegov sin Motasim uhvaćeni su u oktobru u Moamerovom rodnom gradu Sirtu. Odmah zatim, ubijeni su u zatvoru u koji su ih odveli borci lojalni novim vlastima, pod okolnostima koje nisu sasvim razjašnjene, podsjetio je Rojters.

Gadafijeva ćerka Ajša pobjegla je sa ostalim članovima porodice u susjedni Alžir.

Ostavi poruku