Главни тужилац Међународног кривичног суда (МКС) Луис Морено Окампо изјавио је да постоје „озбиљне сумње“ да је смрт либијског лидера Моамера Гадафија била ратни злочин.

Окампо је, послије извјештаја изнијетог пред Савјетом безбједности УН, изјавио јуче новинарима да је послао писмо лидеру либијског Националног прелазног савјета у коме се распитује за владине планове да истражи наводне ратне злочине свих страна, укључујући и побуњенике, пренијела је агенција АП.

Ова изјава главног тужиоца МКС услиједила је дан након што је објављено да је Гадафијева ћерка Ајша затражила од МКС истрагу у вези са убиством њеног оца и брата.

У копији писма у коју је Ројтерс имао увид, пише да су Моамер Гадафи и његов син Мотасим „убијени на најужаснији начин, а да су њихова тијела затим приказана јавности и гротескно оскрнављена уз потпуно кршење исламског закона“.

„Слике тог дивљаштва приказане су широм свијета, што је код моје клијенткиње изазвало озбиљан емоционални потрес“, наводи у писму Ник Кауфман, адвокат који представља Ајшу Гадафи.

Моамер Гадафи и његов син Мотасим ухваћени су у октобру у Моамеровом родном граду Сирту. Одмах затим, убијени су у затвору у који су их одвели борци лојални новим властима, под околностима које нису сасвим разјашњене, подсјетио је Ројтерс.

Гадафијева ћерка Ајша побјегла је са осталим члановима породице у сусједни Алжир.

Ostavi poruku