Анте Котромановић, могући кандидат за министра одбране у новој влади Хрватске, осумњичен је за ратне злочине почињене над Србима на подручју Мркоњић Града, Шипова и Бањалуке у операцији Хрватске војске „Јужни потез“ 1995. године, потврдио је данас Срни директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић.

„У припремљеној  документацији за ратне злочине на подручју западне Крајине и  општина Мркоњић Град и Шипово неспорно је утврђено да је у операцији `Јужни потез`  у љето и јесен 1995. године учествовала и Четврта гардијска бригада Хрватске војске, чији је командант био генерал Дамир Крстичевић, а  његов замјеник Анте Котромановић“, истакао је Велимировић.

Велимировић је рекао да се та документација, према сазнањима Републичког центра, тренутно налази у Тужилаштву БиХ и Државном тужилаштву  Хрватске.

„Не располажемо подацима у којој је фази  истрага по овом предмету, али очекујемо да ће надлежна тужилаштва узети у разматрање обимну документацију и доказе, те у што скорије вријеме процесуирати наредбодавце и извршиоце злочина“, истакао је Велимировић.

Он је подсјетио да је Анте Котромановић раније јавно износио чињенице о учешћу Хрватске војске у операцијама против ВРС у љето и јесен 1995.године.

„Анте Котромановић једино никада није говорио о размјерама злочина почињених над српским цивилима и заробљеницима, о чему најбоље свједочи масовна српска гробница у Мркоњић Граду из које је ексхумирано 181 тијело“, закључио је Велимировић.

Извор: СРНА

Ostavi poruku