Предсједник Републике Српске /РС/ Милорад Додик изјавио је да ће се БиХ подијелити и природно распасти.

Додик је оцијенио да је БиХ у фази распадања и да јој нико не може помоћи, па  чак ни Американци.

„Ароганција босанских муслимана у политичком смислу је у тој мјери изражена према Србима и Хрватима да нико озбиљан овдје не вјерује у могућност опстанка БиХ из простог разлога што је акценат муслиманске политике у БиХ да се обрачуна са Хрватима, да нестану у политичком смислу, као конститутивни народ, и зато се предлаже ова прича о пропорционалности“, рекао је  Додик за  „ЕуроБлиц“.

Одговарајући на питање колико још може да траје процес подјеле, Додик је рекао да то зависи од ситуације, као и да ће у случају БиХ, која је политички монструм,  то „мало дуже трајати“.

„Ми смо спремни да останемо у БиХ, али под условом да имамо своју спортску репрезентацију, да нам омогућите да смо потпуно самостални, а да од БиХ узмемо само оно што нас интересује. Ако наш интерес није да постоји БиХ, шта ће нам БиХ“, рекао је Додик.

Додик каже да ће раздруживање протећи мирно и да је то чињеница, наводећи да га чуди када види медије и неке политичаре у РС како „јаучу“ да нема Савјета министара.

„Моје питање њима јесте: А шта ће вам Савјет министара. Савјет министара је антидејтонски овакав какав јесте. Зашто је интерес РС да има антидејтонски орган…За БиХ ће једног дана неко констатовати да не функционише и да се распада- Ту чак неће моћи помоћи ни Американци“, рекао је предсједник Српске.

Он је констатовао да је  БиХ подијељена по свим елементима – културолошком, територијалном, политичком, спортском, а да функционише само јединствена монета.

Додик  је истакао да је данас политичка позиција Републике Српске далеко боља од свих досадашњих. „РС је данас несумњиво адреса на којој се ми питамо и без нас не могу многе одлуке да буду донесене. Могу да нас не воле и кажу да је то оштра реторика, али у суштини, то се показало као исправно – дефинисали смо наше интересе, па их успјешно бранили“, каже предсједник Додик.

Он је навео да су РС и Федерација БиХ субјекти политичког система у БиХ, а да је БиХ сервис који треба да помогне у међународним релацијама и ништа више.

„БиХ нема и не треба да има власт на нивоу државе за унутрашња питања“, закључује предсједник Републике Српске.

Додик је рекао да у Федерацији БиХ желе веће промјене и Устав по моделу унитарне државе, као и да желе да сруше дејтонску структуру.

„Ако хоћете те уставне промјене и ако је то по вама политички легитимно, онда је легитимно да и ми кажемо да је БиХ за нас нежељено друштво, да никада нисмо пребољели што сте нам срушили Југославију и што сте нас одвојили од Србије“, рекао је Додик.

Он је нагласио да се три године упорно борио против оваквог Суда и Тужилаштва БиХ, поручујући  да морају бити спријечене злоупотребе у тим институцијама.

Извор: СРНА

Ostavi poruku