Viši sud u Beogradu rehabilitovao je kneza Pavla Karađorđevića, nekadašnjeg namjesnika Kraljevine Jugoslavije, koga su komunističke vlasti poslije Drugog svjetskog rata proglasile ratnim zločincem i oduzele mu sva građanska prava i imovinu u zemlji.

Ovom sudskim rješenjem poništena je odluka Državne komisije iz septembra 1945. godine, kao i sve pravne posljedice, uključujući i kaznu konfiskacije imovine.

Komunističke vlasti teretile su namjesnika da je „po preuzimanju vlasti pogazio Ustav, da je uzeo cjelokupnu vlast u svoje ruke i ignorisao narodne predstavnike“.

Knez Pavle optužen je „za zaključivanje Trojnog pakta čime je doprineo agresivnom ratu sila osovine“, a na dušu mu je stavljeno da je „bio zadojen neodoljivom mržnjom prema SSSR“.

Kćerka kneza Pavla, Jelisaveta Karađorđević rekla je za „Pres“ da je mnogi srećna i da je ovom presudom „završena dugogodišnja borba za ispravljanje istorijske nepravde prema najkulturnijem, najobrazovanijem i najevropskijem Srbinu tog vremena“.

Ona je najavila da će uskoro tražiti da posmrtni ostavi njenog oca budu prebačeni  na Oplenac.

Advokat princeze Jelisavete Karađorđević, kćerke kneza Pavla, koja je, prije tri i po godine podnijela zahtjev za rehabilitaciju oca, Dušanka Subotić-Homen je rekla da je odbrana i pismenim dokazima potvrdila da potpisivanju Trojnog pakta, knez Pavle nije prisustvovao.

Istoričar Miodrag Janković  rekao je da je ovo istorijska presuda, jer je ispravljena nepravda ne samo prema ličnosti kneza Pavla, već i prema ideji monarhije te da je sada sudski utvrđena jedna velika laž na kojoj su se obrazovale generacije srpske djece.

Nakon ubistva kralja Aleksandra 1934. godine u Marseju, knez Pavle je postao prvi namjesnik.

Karađorđev praunuk, knez Pavle umro je 14. septembra 1976. godine u Američkoj bolnici, u Neiju kraj Pariza.

Sahranjen je u Lozani, zajedno sa sinom knezom Nikolom i suprugom kneginjom Olgom.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku