Предсједник Народне скупштине Републике Српске (РС) Игор Радојичић изјавио је да Влада РС одлуком о брисању ентитетске линије у Брчком није подијелила Српску на два дијела како то тврди дио опозиције, већ је испоштовала услове из коначне арбитражне одлуке.

Радојичић је констатовао да, осим тога што су испуњени сви услови, а нису постављени нови, Савјет за провођење мира (ПИК) није окончао супервизију, додајући да ни арбитража није завршена.

„По арбитражној одлуци, завршетак супервизије не значи завршетак арбитраже и амерички арбитар Роберт Овен има право да промијени одлуку. Дакле, странци држе тај својеврсни окидач проблема који увијек могу да активирају“, рекао је Радојичић за „Прес“.

Он је појаснио да то значи да коначна арбитражна одлука није коначна, јер у њој стоји да арбитар сутра може да напише другу одлуку, уколико оцијени да неко крши ову садашњу, и да, у једном врло широком смислу, стање није задовољавајуће.

„Тамо дословно стоји да то значи да арбитар може да додијели дистрикт једном од ентитета, или да некако другачије регулише статус. То пише црно на бијело. Та одлука можда јесте једна досадна књига, али 99 одсто људи који се упуштају у расправе о томе није је прочитало“, навео је Радојичић.

Управни одбор ПИК-а на сједници 13. децембра није донио коначну одлуку о укидању супервизије за Брчко дистрикт.

Након што је Влада РС усвојила картографску основу административне карте РС и Брчко дистрикта, на којој се јасно види да се ентитетска линија РС зауставља на мјесту додира са дистриктом и не пролази кроз њега, како је било на досадашњим картама, граница РС унутар Брчко дистрикта и формално више не постоји. Тиме је потврђена Арбитражна одлука о Брчком о томе да је Брчко дистрикт у заједничком власништву два ентитета и уклоњен и посљедњи услов за затварање супервизије.

Извор: СРНА

Ostavi poruku