Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić izjavio je da Vlada RS odlukom o brisanju entitetske linije u Brčkom nije podijelila Srpsku na dva dijela kako to tvrdi dio opozicije, već je ispoštovala uslove iz konačne arbitražne odluke.

Radojičić je konstatovao da, osim toga što su ispunjeni svi uslovi, a nisu postavljeni novi, Savjet za provođenje mira (PIK) nije okončao superviziju, dodajući da ni arbitraža nije završena.

„Po arbitražnoj odluci, završetak supervizije ne znači završetak arbitraže i američki arbitar Robert Oven ima pravo da promijeni odluku. Dakle, stranci drže taj svojevrsni okidač problema koji uvijek mogu da aktiviraju“, rekao je Radojičić za „Pres“.

On je pojasnio da to znači da konačna arbitražna odluka nije konačna, jer u njoj stoji da arbitar sutra može da napiše drugu odluku, ukoliko ocijeni da neko krši ovu sadašnju, i da, u jednom vrlo širokom smislu, stanje nije zadovoljavajuće.

„Tamo doslovno stoji da to znači da arbitar može da dodijeli distrikt jednom od entiteta, ili da nekako drugačije reguliše status. To piše crno na bijelo. Ta odluka možda jeste jedna dosadna knjiga, ali 99 odsto ljudi koji se upuštaju u rasprave o tome nije je pročitalo“, naveo je Radojičić.

Upravni odbor PIK-a na sjednici 13. decembra nije donio konačnu odluku o ukidanju supervizije za Brčko distrikt.

Nakon što je Vlada RS usvojila kartografsku osnovu administrativne karte RS i Brčko distrikta, na kojoj se jasno vidi da se entitetska linija RS zaustavlja na mjestu dodira sa distriktom i ne prolazi kroz njega, kako je bilo na dosadašnjim kartama, granica RS unutar Brčko distrikta i formalno više ne postoji. Time je potvrđena Arbitražna odluka o Brčkom o tome da je Brčko distrikt u zajedničkom vlasništvu dva entiteta i uklonjen i posljednji uslov za zatvaranje supervizije.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku