Насловна Србија Љајић: Србија суочена су бруталном понудом

Љајић: Србија суочена су бруталном понудом

0

Србији је маневарски простор потпуно сужен и суочена је са бруталном понудом да се одрекне Резолуције 1244 о Косову и добиће кандидатуру за чланство у ЕУ – рекао је министар рада Србије Расим Љајић.

„На ту уцену `узми или остави` не можемо да пристанемо. Од Србије се захтева да одустане од Резолуције 1244. То на мала врата уводи могућности признавања Косова. Држава то не може да прихвати“, нагласио је Љајић.

Према његовим ријечима, као што не треба трагично посматрати недобијање кандидатуре, не треба се са еуфоријом и превеликим очекивањима надати позитивном исходу и добијању статуса кандидата у марту.

Љајић сматра да би било потпуно погрешно да се одустане од принципа за Косово на којима се до сада инсистирало, јер би тако довели у питање државне интересе, а поставило би се и питање зашто то није урађено у децембру, већ се чекало да прођу два мјесеца.

„У политици према ЕУ и Косову морамо да нађемо меру и да заборавимо на крајности којима смо склони. Морамо да се вратимо себи, економском развоју и реформама које су неопходне у процесу придруживања ЕУ. Пут до чланства у ЕУ ће у сваком случају бити дуг и, видимо, неизвестан“, рекао је Љајић за „Вечерње новости“.

Он је нагласио да Србија треба да престане да идеализује ЕУ и да је представља као „лијек за све наше ране и проблеме“, и да однос према ЕУ сведе на потпуно реалне оквире.

„Она није једини смисао живота, деловања и функционисања. Јасно треба да кажемо: чинићемо све да уђемо у ЕУ, али црвене линије националне политике нећемо прегазити“, додао је Љајић.

Љајић је рекао да је ЕУ једино у случају Србије безобзирно мијењала услове у ходу и да ниједна земља није овако брутално заустављена на самом почетку пута ка ЕУ. Он сматра да одговорност што стратешки државни циљ није испуњен треба да сноси цијела влада, јер је то била државна политика.

„Најлакше је тражити кривца. ЕУ је поставила услове које нико није могао да испуни“, закључио је Љајић

Извор: СРНА

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version