Srbiji je manevarski prostor potpuno sužen i suočena je sa brutalnom ponudom da se odrekne Rezolucije 1244 o Kosovu i dobiće kandidaturu za članstvo u EU – rekao je ministar rada Srbije Rasim Ljajić.

„Na tu ucenu `uzmi ili ostavi` ne možemo da pristanemo. Od Srbije se zahteva da odustane od Rezolucije 1244. To na mala vrata uvodi mogućnosti priznavanja Kosova. Država to ne može da prihvati“, naglasio je Ljajić.

Prema njegovim riječima, kao što ne treba tragično posmatrati nedobijanje kandidature, ne treba se sa euforijom i prevelikim očekivanjima nadati pozitivnom ishodu i dobijanju statusa kandidata u martu.

Ljajić smatra da bi bilo potpuno pogrešno da se odustane od principa za Kosovo na kojima se do sada insistiralo, jer bi tako doveli u pitanje državne interese, a postavilo bi se i pitanje zašto to nije urađeno u decembru, već se čekalo da prođu dva mjeseca.

„U politici prema EU i Kosovu moramo da nađemo meru i da zaboravimo na krajnosti kojima smo skloni. Moramo da se vratimo sebi, ekonomskom razvoju i reformama koje su neophodne u procesu pridruživanja EU. Put do članstva u EU će u svakom slučaju biti dug i, vidimo, neizvestan“, rekao je Ljajić za „Večernje novosti“.

On je naglasio da Srbija treba da prestane da idealizuje EU i da je predstavlja kao „lijek za sve naše rane i probleme“, i da odnos prema EU svede na potpuno realne okvire.

„Ona nije jedini smisao života, delovanja i funkcionisanja. Jasno treba da kažemo: činićemo sve da uđemo u EU, ali crvene linije nacionalne politike nećemo pregaziti“, dodao je Ljajić.

Ljajić je rekao da je EU jedino u slučaju Srbije bezobzirno mijenjala uslove u hodu i da nijedna zemlja nije ovako brutalno zaustavljena na samom početku puta ka EU. On smatra da odgovornost što strateški državni cilj nije ispunjen treba da snosi cijela vlada, jer je to bila državna politika.

„Najlakše je tražiti krivca. EU je postavila uslove koje niko nije mogao da ispuni“, zaključio je Ljajić

Izvor: SRNA

Ostavi poruku