Државна секретарка Хилари Клинтон и предсједница Косова Атифете Јахјага потписале су споразум о заштити културне својине и насљеђа, саопштио је Стејт депратмент.

Клинтонова је навела да су САД предане заштити свих културних споменика Косова, и као примјер једног од најљепших културних блага навела српски манастир Грачаницу.

“Видјела сам манастири Грачаницу, једно од најчувенијих културних блага, који датира из 14 вијека, али то је само једно од многих таквих мјеста. Неопходно је да Косово створи плуралистичко друштво које ће гарантовати грађанска права, једнака права за све као и да споменици културе буду сачувани за народ на Косову и Балкану, али и за људе у цијелом свијету”, рекла је синоћ америчка државна секретарка.

Она је рекла да договор “обавезује владе двије земље на заштиту и очување, без дискриминације, локација културног насљеђа националних, вјерских и етничких група које су биле жртве геноцида у Другом свјетском рату”, наводећи да је то 24. такав споразум о културном очувању које су САД потписале.

Јахјага је рекла да Косово има богато културно насљеђе, изражено у архитектури и вјерским објектима различитих религија, што је свједочанство да се вјековима ту живјело заједно и додала да је Косово мултиетничко друштво, које тежи добросусједским односима са свим земљама региона

Она је казала да је “споразум са САД још једно свједочанство ријешености Косова да пригрли културну толеранцију и мултикултурализам, без обзира на етничку или вјерску припадност”.

 

Ostavi poruku